Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΣΥΝΔΕΣΗ Ν. ΜΑΚΡΗ- ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ»



                                                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                               20 Φεβρουαρίου 2013

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Άρθρου 5 της υπ΄ αριθμ. 155/12 Απόφασης της ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει τα ακόλουθα σχετικά με την πρόοδο των εργασιών του Έργου «Σύνδεση Ν. Μάκρη – Πολυπόταμος και Δίκτυο Υψηλής Τάσης Ν. Εύβοιας»:
–         Γ.Μ. Πολυπόταμος – Ν. Εύβοια:
Είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση της Γ.Μ., παρά τα όποια προβλήματα λόγω τοπικών αντιδράσεων. Η παραλαβή των ειδικών ιστών που θα εγκατασταθούν στα Στύρα έχει ολοκληρωθεί από  τον Ιούλιο του 2011. Έχουν συμφωνηθεί παραλλαγές της αρχικής χάραξης, συνολικού μήκους 8 km, για παράκαμψη οικισμού και το Μάιο 2009 υποβλήθηκε συμπληρωματική ΜΠΕ. Στις 19/12/2012  εξεδόθη η ΕΠΟ για την υπόψη παράκαμψη της Γ.Μ. Οι εργασίες για την κατασκευή της υπόψη εναέριας γραμμής μήκους 42 km έχουν ολοκληρωθεί κατά ~70%, ενώ οι λοιπές εργασίες αναμένεται ότι  θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
–         Γ.Μ. και υπόγεια καλώδια Ν. Μάκρη – Πολυπόταμος:
Η ΕΠΟ για το εναέριο τμήμα επί της Εύβοιας (από το σημείο προσαιγιάλωσης έως τον Υ/Σ Πολυποτάμου) χορηγήθηκε τον Ιούνιο του 2009.
Η κατασκευή του εναερίου τμήματος από το σημείο προσαιγιάλωσης στην Εύβοια μέχρι τον Υ/Σ Πολυποτάμου προχωρά κανονικά. Έχουν ανεγερθεί οι 28 πύργοι και προχωρά η ενσυρμάτωση που θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.   
Παραλλήλως στις 05/02/2013 εξεδόθη η άδεια χρήσης αιγιαλού  στην περιοχή Ν. Μάκρης. Η αντίστοιχη άδεια  στη περιοχή Πολυποτάμου στην Εύβοια έχει επίσης εκδοθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Επίσης υπάρχει θετική εξέλιξη για τη διέλευση  των υπογείων καλωδίων στην περιοχή της τέως Αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη χωρίς όμως να έχει εκδοθεί η σχετική άδεια μέχρι σήμερα, η οποία αναμένεται.
Τα υπόγεια καλώδια έχουν παραληφθεί από τον Νοέμβριο του 2012 και θα εγκατασταθούν από τον Ανάδοχο μόλις εκδοθεί η άδεια εκσκαφών. 

Όσον αφορά την εγκατάσταση των υπογείων καλωδίων στην περιοχή του Δήμου Νέας Μάκρης σημειώνουμε και πάλι ότι έχουν  ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις  της εκεί Δημοτικής Αρχής, παλαιές και νεότερες,  δεν έχει υπάρξει όμως μέχρι σήμερα έκδοση άδειας εκσκαφών για το υπόγειο τμήμα της Γ.Μ. που διέρχεται μέσω του Δήμου Μαραθώνα (πρώην Ν. Μάκρης). Η Δημοτική Αρχή είχε  πληροφορήσει τον ΑΔΜΗΕ ότι παραπέμψε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση, η σχετική απόφαση όμως του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία εξεδόθη στις 02/10/2012 και γνωστοποιήθηκε στον ΑΔΜΗΕ στις  18/12/2012, υπήρξε αρνητική. Το θέμα είναι κρίσιμο για την υλοποίηση του όλου έργου. Επί του θέματος, στο παρελθόν ο τότε αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Περιφερειακής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε γνωστοποιήσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΑΔΜΗΕ (Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς-ΔΝΕΜ/ΑΔΜΗΕ) ότι για τη χορήγηση  άδειας εκσκαφής, στην περίπτωση άρνησης της Δημοτικής Αρχής, θέτει ως προϋπόθεση την ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου. Η Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ Α.Ε. (νυν ΑΔΜΗΕ) είχε δεσμευθεί για τη ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων του Δήμου συμπεριλαμβανομένης και  της  μεταφοράς έως το 2022 του υφιστάμενου Υ/Σ Ν. Μάκρης σε χώρο που υποδείχθηκε από το Δήμαρχο Ν. Μάκρης. Ο ΑΔΜΗΕ επανήλθε στις 3/9/2012  με επιστολή του προς τον Δήμο, μετά από  σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 12/7/2012, και δεσμεύθηκε εκ νέου για τη μετεγκατάσταση του υφιστάμενου Υ/Σ Ν. Μάκρης σε νέα θέση (θέση Ανατολή) εντός οκταετίας, καθώς και την πλήρη αποκατάσταση – βελτίωση των οδών από όπου θα διέλθουν τα καλώδια, ικανοποιώντας επίσης και άλλα αιτήματα του Δήμου.
Το θέμα, μετά τις συνεχιζόμενες αρνήσεις της Δημοτικής Αρχής Μαραθώνα ( πρώην Ν. Μάκρης) έχει πλέον τεθεί στο Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αφού βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου έχει το δικαίωμα χορήγησης της άδειας εκσκαφής στη περίπτωση άρνησης χορήγησης από τη Δημοτική Αρχή.
-          Καλώδια:
Στις 14 Μαΐου 2010 υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή των καλωδίων. Οι εργασίες έρευνας βυθού ολοκληρώθηκαν από τον ανάδοχο του έργου και στη συνέχεια προχώρησε  η διαδικασία βιομηχανοποίησης. Το Δεκέμβριο του 2012 ο ΑΔΜΗΕ εκταμίευσε στον κατασκευαστή των καλωδίων το ποσό των ~5,5 εκ. Ευρώ στα πλαίσια της σχετικής σύμβασης και αναμένεται  έως το τέλος Μαρτίου 2013 η εκταμίευση περαιτέρω ποσού 19 εκ. ευρώ περίπου περιλαμβανομένων και  δαπανών ΦΠΑ εκτελωνισμού. Η κατασκευή των καλωδίων στο εργοστάσιο έχει ολοκληρωθεί καθώς και  η φόρτωση στο πλοίο, το οποίο αποπλέει στις 21 Φεβρουαρίου. Εντός του Μαρτίου   αναμένεται η άφιξη του πλοίου και ξεκινά η διαδικασία πόντισης των καλωδίων. Με βάση τη σχετική σύμβαση, η καλωδιακή σύνδεση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου του 2013.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο