Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΚΑ-ΣΤΕ: ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΑΠΌ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινή διαπίστωση από όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση-διαμαρτυρίας για τους πυλώνες υψηλής τάσης που περνούν μέσα στην Χαλκίδα  είναι, πως πρέπει, άμεσα να απομακρυνθούν σε απόσταση ασφαλείας από τις κατοικημένες περιοχές ή όπου χρειάζεται να υπογειοποιηθούν.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Μητροπέτρος, Πρόεδρος της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, φορέας που θα πάρει στις πλάτες του την υπόθεση αυτή, σε συνεργασία με τις επιτροπές πολιτών των περιοχών που θίγονται άμεσα.
Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε μελέτες ξένων πανεπιστημίων, σε ψηφίσματα των διεθνών επιτροπών για την Ηλεκτρομαγνητική ασφάλεια, σε ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα οποία καταδεικνύεται το πρόβλημα και οι συνέπειες από την έκθεση των πολιτών στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπουν οι γραμμές υψηλής τάσης σαν αυτές  που περνούν μέσα από την πόλη μας.


Επίσης αναφέρθηκε στη 15η αρχή της Αειφόρου Ανάπτυξης της Ε.Ε. όπου  αναφέρει: « προκειμένου να προστατευθεί η υγεία και το περιβάλλον, η προφυλακτική προσέγγιση πρέπει να εφαρμόζεται ευρέως από όλα τα κράτη σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Όπου υπάρχει έλλειψη επιστημονικής βεβαιότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για να ματαιωθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος»
Τέλος επεσήμανε την ρητή αναφορά του ΦΕΚ 137/25-2-1987 για το Γ.Π.Σ. της Χαλκίδας όπου στο κεφάλαιο Β για την λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος μεταξύ άλλων προτείνει: «την απομάκρυνση της γραμμής υψηλής τάσης από την Αγία Μαρίνα και τη Λιανή Άμμο και τη μεταφορά της κατά μήκος του νέου περιφερειακού δρόμου.»
Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα.!!!     
Επίσης τον λόγο έλαβε ο Σωτήρης Βούλγαρης Καθηγητής Ηλεκτρονικός, όπου και αυτός, με εμπεριστατωμένα στοιχεία, επεσήμανε τους κινδύνους για τους οργανισμούς και κυρίως των νέων παιδιών στην έκθεσή τους στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που δημιουργούνται από όλο το φάσμα των γραμμών της ΔΕΗ.
Ο Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ Αλέξης Καραμάνος αναφέρθηκε στις Νομικές οδούς που μπορεί να ακολουθήσουν οι κάτοικοι και η Ενωση, καθώς επίσης και σε θετικές για τους πολίτες αποφάσεις του Σ.Τ.Ε.
Τέλος ο Αντ/δρος της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ Γιώργος Φραντζής αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, στην μαζικοποίηση του αγώνα με την συνέχιση συγκέντρωσης υπογραφών ,  αλλά και σε απόφαση που θα πρέπει να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο η οποία να περιλαμβάνει και τις γραμμές που ήδη υπάρχουν και περνούν μέσα στην πόλη.
Όλοι όσοι πήραν το λόγο μετά και τοποθετήθηκαν, όπως Κ. Ρουσόπουλος, Γ. Βλαχογιώργος, Γ.Αδάμ, Γ. Ακριώτης, Β. Σταματούκος, Δ. Μπουραντάς,  πολίτες,   αναφέρθηκαν στην ανάγκη κοινού αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Και σε επίπεδο πίεσης από τους πολίτες, αλλά και σε Νομικό επίπεδο και ζήτησαν στο θέμα να εμπλακεί όχι μόνο με αποφάσεις, αλλά και πρακτικά και ουσιαστικά ο Δήμος Χαλκίδας με τους Νομικούς του Συμβούλους στηρίζοντας την προσπάθεια των πολιτών και της Ένωσης.
Ως ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, καλούμε όλους τους πολίτες, να υπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας , επίσης καλούμε τους πολίτες να πλαισιώσουν τις τάξεις της Ένωσης, ώστε φθάνοντας στο αριθμό των μελών πάνω από 500 ως επίσημος φορέας προστασίας των καταναλωτών, να μπορεί να καταθέτει ομαδικές αγωγές κατά όποιων υποβαθμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τη υγεία των πολιτών με πράξεις ή παραλήψεις τους, αλλά και κατά όποιων πλουτίζουν εις βάρος τους με αθέμιτους τρόπους.  
Από όλα που ακούσθηκαν στη συγκέντρωση, βγήκε το συμπέρασμα, πως οι πολίτες χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση από τους επιστήμονες αφού,
« η επιστήμη είναι δημόσια και όχι ιδιωτική γνώση»  άσχετα αν αυτή μπορεί να προκαλέσει ανησυχία.
Πιστεύω μας είναι πως:  προτιμότερη είναι η ανησυχία από την άγνοια.! 
Ο αγώνας τώρα αρχίζει.!  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και ...

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνο...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί...