Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΚΑ-ΣΤΕ: ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΑΠΌ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινή διαπίστωση από όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση-διαμαρτυρίας για τους πυλώνες υψηλής τάσης που περνούν μέσα στην Χαλκίδα  είναι, πως πρέπει, άμεσα να απομακρυνθούν σε απόσταση ασφαλείας από τις κατοικημένες περιοχές ή όπου χρειάζεται να υπογειοποιηθούν.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Μητροπέτρος, Πρόεδρος της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, φορέας που θα πάρει στις πλάτες του την υπόθεση αυτή, σε συνεργασία με τις επιτροπές πολιτών των περιοχών που θίγονται άμεσα.
Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε μελέτες ξένων πανεπιστημίων, σε ψηφίσματα των διεθνών επιτροπών για την Ηλεκτρομαγνητική ασφάλεια, σε ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα οποία καταδεικνύεται το πρόβλημα και οι συνέπειες από την έκθεση των πολιτών στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπουν οι γραμμές υψηλής τάσης σαν αυτές  που περνούν μέσα από την πόλη μας.


Επίσης αναφέρθηκε στη 15η αρχή της Αειφόρου Ανάπτυξης της Ε.Ε. όπου  αναφέρει: « προκειμένου να προστατευθεί η υγεία και το περιβάλλον, η προφυλακτική προσέγγιση πρέπει να εφαρμόζεται ευρέως από όλα τα κράτη σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Όπου υπάρχει έλλειψη επιστημονικής βεβαιότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για να ματαιωθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος»
Τέλος επεσήμανε την ρητή αναφορά του ΦΕΚ 137/25-2-1987 για το Γ.Π.Σ. της Χαλκίδας όπου στο κεφάλαιο Β για την λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος μεταξύ άλλων προτείνει: «την απομάκρυνση της γραμμής υψηλής τάσης από την Αγία Μαρίνα και τη Λιανή Άμμο και τη μεταφορά της κατά μήκος του νέου περιφερειακού δρόμου.»
Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα.!!!     
Επίσης τον λόγο έλαβε ο Σωτήρης Βούλγαρης Καθηγητής Ηλεκτρονικός, όπου και αυτός, με εμπεριστατωμένα στοιχεία, επεσήμανε τους κινδύνους για τους οργανισμούς και κυρίως των νέων παιδιών στην έκθεσή τους στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που δημιουργούνται από όλο το φάσμα των γραμμών της ΔΕΗ.
Ο Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ Αλέξης Καραμάνος αναφέρθηκε στις Νομικές οδούς που μπορεί να ακολουθήσουν οι κάτοικοι και η Ενωση, καθώς επίσης και σε θετικές για τους πολίτες αποφάσεις του Σ.Τ.Ε.
Τέλος ο Αντ/δρος της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ Γιώργος Φραντζής αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, στην μαζικοποίηση του αγώνα με την συνέχιση συγκέντρωσης υπογραφών ,  αλλά και σε απόφαση που θα πρέπει να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο η οποία να περιλαμβάνει και τις γραμμές που ήδη υπάρχουν και περνούν μέσα στην πόλη.
Όλοι όσοι πήραν το λόγο μετά και τοποθετήθηκαν, όπως Κ. Ρουσόπουλος, Γ. Βλαχογιώργος, Γ.Αδάμ, Γ. Ακριώτης, Β. Σταματούκος, Δ. Μπουραντάς,  πολίτες,   αναφέρθηκαν στην ανάγκη κοινού αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Και σε επίπεδο πίεσης από τους πολίτες, αλλά και σε Νομικό επίπεδο και ζήτησαν στο θέμα να εμπλακεί όχι μόνο με αποφάσεις, αλλά και πρακτικά και ουσιαστικά ο Δήμος Χαλκίδας με τους Νομικούς του Συμβούλους στηρίζοντας την προσπάθεια των πολιτών και της Ένωσης.
Ως ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, καλούμε όλους τους πολίτες, να υπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας , επίσης καλούμε τους πολίτες να πλαισιώσουν τις τάξεις της Ένωσης, ώστε φθάνοντας στο αριθμό των μελών πάνω από 500 ως επίσημος φορέας προστασίας των καταναλωτών, να μπορεί να καταθέτει ομαδικές αγωγές κατά όποιων υποβαθμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τη υγεία των πολιτών με πράξεις ή παραλήψεις τους, αλλά και κατά όποιων πλουτίζουν εις βάρος τους με αθέμιτους τρόπους.  
Από όλα που ακούσθηκαν στη συγκέντρωση, βγήκε το συμπέρασμα, πως οι πολίτες χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση από τους επιστήμονες αφού,
« η επιστήμη είναι δημόσια και όχι ιδιωτική γνώση»  άσχετα αν αυτή μπορεί να προκαλέσει ανησυχία.
Πιστεύω μας είναι πως:  προτιμότερη είναι η ανησυχία από την άγνοια.! 
Ο αγώνας τώρα αρχίζει.!  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…