Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΥΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ  ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟY ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ.

Σε απαράδεκτη συρρίκνωση και υποβάθμιση των Νοσοκομείων της Κύμης και της Καρύστου προχωρά, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, το Υπουργείο Υγείας. Πρόκειται μάλιστα την επομένη εβδομάδα να κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η κοινή διοίκηση νοσηλευτικών μονάδων. Για τα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου  η εισήγηση της  Επιτροπής του Καθηγητή Λιαρόπουλου είναι η υποβάθμισή τους σε κέντρα Υγείας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό, έχουμε υπόψη μας την άθλια κατάσταση του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης των  δύο Νοσοκομείων της Καρυστίας και του γνωστού οδικού δικτύου το αποτέλεσμα για την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της Καρυστίας θα είναι η περαιτέρω απαξίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και η επιδείνωση του αποκλεισμού των κατοίκων από στοιχειώδεις έστω υγειονομικές υπηρεσίες.
Εξάλλου δεν υπάρχει καμία πολιτική δικαιολογία για την προσβλητική υποβάθμιση του Νοσοκομείου της γενέτειρας του Γεωργίου Παπανικολάου. Έχουμε ήδη επισημάνει ότι αυτό θα αποτελούσε πραγματικό όνειδος. Οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες, η αναγκαιότητα στήριξης του Πολυδύναμου Ιατρείου της Σκύρου, η αναγκαιότητα αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου αλλά και η ιστορική σχέση της Κύμης με την παγκόσμια προσωπικότητα του Γεωργίου Παπανικολάου επιβάλλουν τη διατήρηση και την ανάπτυξη του Νοσοκομείου της Κύμης. Οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες της απομόνωσης της Νότιας Καρυστίας επιβάλλουν τη διατήρηση του Νοσοκομείου Καρύστου και ενδεχομένως την διασύνδεσή του για λόγους επίτευξης οικονομιών κλίμακας με το Νοσοκομείο της Κύμης, τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στα ζητήματα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης.

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας πρέπει να είναι δυναμική για να δώσει το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε, στο βωμό οποιασδήποτε ισοπεδωτικής πολιτικής που διαμορφώνεται έξω από τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, να γίνει πράξη και καταρχήν να νομοθετηθεί αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός. Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού, εάν βρεθούν μπροστά σε τέτοια πολιτικά απαράδεκτη τροπολογία να αντιδράσουν δυναμικά καταψηφίζοντάς την.
Στην συνέχεια παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού site της Στερεάς Ελλάδας www.lamiareport.gr με τίτλο «Αναδιάρθρωση στα Νοσοκομεία της Στερεάς» (βλ. http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=28365:2011-05-13-17-50-52&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=3 , Παρασκευή 13/5/2011)

«Ανοίγει ο δρόμος για τις ανταλλαγές προσωπικού ανάμεσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, με την οποία θα επιτρέπεται πλέον η κοινή διοίκηση περισσότερων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ανταλλαγή υλικών και ανθρωπίνου δυναμικού. Με την ανταλλαγή προσωπικού θα εξοικονομηθεί σημαντικό έργο και χρήμα.
Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, το οποίο παρουσίασε ο καθηγητής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επέρχονται αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη όλης της Ελλάδας. Άλλα νοσοκομεία καταργούνται, άλλα αλλάζουν χρήση και άλλα μετατρέπονται σε κέντρα υγείας.
Σε ό,τι αφορά την 5η υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η σχετική εισήγηση εντάσσει τα 14 νοσοκομεία της περιοχής σε τέσσερις ομάδες, με νοσοκομεία-επικεφαλής των ομάδων το Πανεπιστημιακό Λάρισας, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση εισηγείται ο ειδικός για τις μονάδες υγείας της Εύβοιας. Ειδικότερα, τα νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Θηβών μετατρέπεται σε τραυματολογικό κέντρο»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…