Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ

Κυρίες και κύριοι…..
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Φίλες/Φίλοι
Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας για τη σημερινή ημερίδα, για να μιλήσουμε για θέματα τεχνογνωσίας που αφορούν την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας . Ιδιαίτερα ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους, τους εκλεκτούς εισηγητές και ειδικά τους συμβούλους οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και τον εκπρόσωπο του Εθνικού φορέα Επενδύστε στην Ελλάδα.
Στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι να επικοινωνήσουμε, να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που είναι κύριος μοχλός για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Η αποψινή ημερίδα, αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς ημερίδων για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, που έχουμε διοργανώσει ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με πρωτεργάτη τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης  Σταμάτη Καπελέρη και τη συνδρομή των στελεχών των υπηρεσιών.
Οι ημερίδες αυτές είναι μια διαρκής και ανοιχτή επικοινωνία της Περιφέρειας με όλους όσους δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή και επιχειρηματικότητα και έχουν ως σημείο αναφοράς την προσπάθεια εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που περιλαμβάνει το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας.
Εκπονήσαμε λοιπόν ένα συγκροτημένο και πλήρες σχέδιο που δίνει νέες προοπτικές στον πρωτογενή τομέα. Ένα σχέδιο που φιλοδοξούμε να γίνει κτήμα όλων και να αποτελέσει με την εφαρμογή του, μια νέα πραγματικότητα για τον τόπο μας και τη δυναμική των προϊόντων του.
Εστιάζοντας σήμερα στην εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας, επιδιώκουμε να αναδείξουμε μια στρατηγική, μια πορεία, μια κατεύθυνση, τουλάχιστον για τη συγκράτηση της ύφεσης, και – γιατί όχι;- για την έξοδο από αυτήν.
Είναι άλλωστε σαφές ότι, η οικονομική εξωστρέφεια παράγει θέσεις εργασίας, εισάγει και εξάγει γνώση και τεχνολογία, και προσθέτει στην εγχώρια οικονομία συνθήκες ανταγωνισμού. Δημιουργεί δηλαδή, σε συνδυασμό με μια υγιή εσωτερική ζήτηση, συνθήκες οικονομικής σταθερότητας συμβάλλοντας σε ένα ισορροπημένο αναπτυξιακό πρότυπο.


Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Η εξωστρέφεια πρέπει να ενσωματωθεί στον τρόπο σκέψης μας, πρέπει να εμπεδωθεί ως κύριο και διαρκές χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας.
Με αφορμή τη σημερινή ημερίδα οφείλουμε όλοι, η πολιτεία πρωτίστως, οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι, καθώς και οι φορείς , να πάψουμε να σκεφτόμαστε με όρους παρελθόντος, να αντικρίσουμε κατάματα την πραγματικότητα και να προχωρήσουμε μπροστά.

Εξάλλου, αυτό ήταν και το κύριο μήνυμα της πρωινής συνεδρίας που αφορούσε στη σύσταση αγροδιατροφικής σύμπραξης σε επίπεδο Περιφέρειας, ενός καθοριστικού εργαλείου για την ανάδειξη , προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων της Περιφέρειάς μας , όπως αυτά  περιγράφονται στο  Επιχειρησιακό μας Σχέδιο  για την  ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
Η λογική της συμμετοχής όλων έχει ως αφετηρία την αναγνώριση της δομής και λειτουργίας της αγροδιατροφικής αλυσίδας και κατ’ επέκταση της αναγκαιότητας για  ολοκληρωμένη διαχείριση της αλυσίδας αυτής.
Είναι , ασφαλώς, καθοριστικής σημασίας και η συνδρομή των ίδιων των φορέων του εξαγωγικού κλάδου στην προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας , πέραν του γεγονότος που καταβάλλεται για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για την αγροτική οικονομία του τόπου μας. Κύριοι στόχοι αυτών των προσπαθειών είναι να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, να ενισχυθούν οι εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων, να τονωθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα και να προβληθεί η Ελλάδα σαν γαστρονομικός και τουριστικός προορισμός , αλλά και ως τόπος παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών μας, , όπως στη μεταποίηση πρωτογενών προϊόντων σε εξαγώγιμα προϊόντα πολλαπλάσιας προστιθέμενης αξίας.
Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο πρωτογενής τομέας των τροφίμων, να αναπτυχθεί περαιτέρω, ενώ ο εγχώριος βιοτεχνικός και βιομηχανικός κλάδος να ενισχυθεί με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας το χαιρετισμό μου, θέλω να διαβεβαιώσω όλους, πως μέσα σ΄αυτό το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, μέσα στα γραφειοκρατικά στεγανά και τις δυσκαμψίες της δημόσιας διοίκησης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναζητά, διεκδικεί  και αναδεικνύει νέες δυνατότητες που θα δώσουν διέξοδο και ώθηση στον τόπο και στην κοινωνία.
Αξιοποιούμε όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και ενεργοποιούμε πλήρως το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε κάθε διαθέσιμο κονδύλι να πηγαίνει στις ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας. Δεσμευτήκαμε από την αρχή της ανάληψης της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ, τον περασμένο Ιούλιο, ότι θα είμαστε δραστήριοι και αποτελεσματικοί. Και το καταφέραμε : Κλείσαμε το 2011 με πρωτιά στην απορροφητικότητα του περιφερειακού μας προγράμματος. Πρωτιά που κρατάμε και διευρύνουμε, αφού τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης κατατάσσουν τη Στερεά Ελλάδα στην κορυφή, με ποσοστό απορροφητικότητας 57,57 %.
Αυτή λοιπόν η υψηλή απορροφητικότητα, είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας ότι εργαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά, έτσι ώστε να μην μένει ούτε ένα ευρω αναξιοποίητο, ούτε ένα ευρώ έξω από την αγορά της Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα αυτές τις μέρες, καρποφόρησαν οι συνεχείς μας παρεμβάσεις για αναθεώρηση της αντιμετώπισης της Περιφέρειάς μας τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.
Κατ΄επανάληψη προτείναμε και υποστηρίξαμε τόσο προς τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση, τη δημιουργία ενδιάμεσης κατηγορίας Περιφερειών (περιφέρειες σε μετάβαση μεταξύ του 75-90 % του μέσου όρου της ΕΕ), σε συγκλίνουσα κατεύθυνση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά Κράτη Μέλη.
Διεκδικήσαμε σθεναρά την καθιέρωση αυτής της πρότασης, έτσι ώστε για την κατανομή των κονδυλίων να ληφθούν υπόψη δεδομένα που ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του επιπέδου ζωής της Στερεάς Ελλάδας, όπως τα αποτελέσματα της παρατεταμένης ύφεσης, η ανεργία, η ύπαρξη απομακρυσμένων, ορεινών περιοχών, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και παράλληλα οι δυνατότητες αξιοποίησης νέων ευκαιριών και αντιμετώπισης των αναγκών μας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε πιο δυνατοί στις συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χώρα μας. 
Σήμερα, ξεκινάμε τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 με πολύ καλύτερους όρους, αφού η πρώτη εγκύκλιος για την κατάρτιση του νέου προγράμματος, που εκδόθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθιερώνει ενδιάμεση κατηγορία περιφερειών στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Στερεά Ελλάδα. Θεσμοθετεί δηλαδή την πρόταση που προωθήσαμε και υποστηρίξαμε όλο το διάστημα των διαβουλεύσεων.
Κι αυτό είναι μια πολύ ικανοποιητική, μια πολύ θετική εξέλιξη, αφού πλέον η Στερεά Ελλάδα αντιμετωπίζεται με τις πραγματικά επικρατούσες παραμέτρους, δηλαδή τις παραμέτρους τις κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, που επιβάλλουν μεγαλύτερη ενίσχυση, τόσο σε οικονομικά μεγέθη, όσο και σε διευρυμένο πεδίο επιλέξιμων δράσεων.
Επομένως, ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ για τη Στερεά Ελλάδα ξεκινά με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις, αφού κατ΄αρχήν διορθώνονται οι αστοχίες της περιόδου 2007 – 2013, που οδήγησαν την Περιφέρειά μας στο Στόχο 2 της ανταγωνιστικότητας και οι περιορισμοί των χρηματοδοτήσεων δεν μας επέτρεψαν να καλύψουμε τις μεγάλες ανάγκες του τόπου μας.
Εμείς, ως Περιφέρεια, κινηθήκαμε ήδη έγκαιρα και αποτελεσματικά, κατοχυρώνοντας μια νέα αφετηρία για τη Στερεά Ελλάδα, ενώ παράλληλα είμαστε έτοιμοι να εκπονήσουμε το νέο περιφερειακό μας πρόγραμμα 2014-2020, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται και ενδυναμωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο τόπος μας και οι πολίτες.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Οι καιροί που ζούμε απαιτούν να αναζητούμε νέους δρόμους και να δυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε το καλύτερο για την κοινωνία.
Γι΄αυτό ας προσπαθήσουμε να μην προσπεράσουμε καμία ευκαιρία, ας μην αφήσουμε τις δυσκολίες να αποτελέσουν τροχοπέδη στις δυνατότητές μας.
Με την πεποίθηση ότι σήμερα μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά και ενδιαφέροντα, ευχαριστώ ακόμα μια φορά τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, το στενό μου συνεργάτη Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταμάτη Καπελέρη και τα στελέχη των υπηρεσιών, όλους εσάς που είστε μαζί μας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…