Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΣ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ



Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη

Πάντα η προσδοκία από την κάλπη είναι ελπιδοφόρα. Την επομένη έρχεται η απογοήτευση και αργότερα η διάψευση. Σήμερα, περισσότερο συγκρατημένα από άλλη φορά, μπορούμε να σκεπτόμαστε αισιόδοξα.
Βέβαια, όπως γράφω και σε άλλο κείμενο στο προσωπικό μου ιστολόγιο, «Οι πολίτες ….έχουν αύριο λίγες επιλογές. Πρέπει όμως με την ψήφο μας να ανοίξουμε τον δρόμο για την Αλλαγή και την αναγέννηση. Είτε επιλέγοντας νέα και άφθαρτα αλλά ταυτόχρονα ικανά και δημιουργικά πρόσωπα στα παραδοσιακά κόμματα του συστήματος,  είτε επιλέγοντας νέα πολιτικά σχήματα ικανά να λειτουργήσουν από την Δευτέρα σαν καταλύτες στο πολιτικό σύστημα, καταλύτες αλλαγής και όχι αναπαραγωγής, καταλύτες ανατροπής όσων έφθασαν τον τόπο και την κοινωνία στο χείλος του γκρεμού.»
Η προεκλογική συζήτηση φέτος είχε και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό δεν άγγιξε τα κρίσιμα τοπικά ζητήματα, εκείνα δηλαδή που σχετίζονται με τις πολιτικές ανάπτυξης του τόπου μας. Η Εύβοια επισκιάστηκε από τα γενικά διλλήματα περί μνημονίου και αντιμνημονίου, περί ακυβερνησίας, αυτοδυναμίας και συγκυβέρνησης. Η απουσία του προγραμματικού λόγου για τα τοπικά ζητήματα δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό γεγονός. Εάν μάλιστα συγκριθεί με την πληθώρα των προεκλογικών εξαγγελιών ιδίως των κομμάτων της εξουσίας και την συνήθη και κατ΄εξακολούθηση αθέτησή τους στο παρελθόν είναι πολύ θετικό το ότι τώρα ο προγραμματικός λόγος δεν άγγιξε τον νομό.
Τα προβλήματα παραμένουν, διαιωνίζονται. Τώρα υπάρχει η εύκολη απάντηση: δεν υπάρχουν χρήματα. Σωστό. Οι χρηματοδοτήσεις περιορίζονται.
Σε αυτή την κατάσταση πρέπει κανείς να διαβλέψει την προοπτική του τόπου με άλλη ανάγνωση, με άλλη οπτική. Να αναθεωρήσουμε όλα όσα πιστεύαμε και ίσως αρκετά από όσα διεκδικούσαμε. Να αναζητήσουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου παράλληλα και συνυπάρχοντα με τις τεράστιες ελλείψεις του σε υποδομές. Να σκεφθούμε πιο έξυπνα και ανοικτόμυαλα. Να κερδίσουμε μέσα από την κρίση. Για να το κατορθώσουμε αυτό χρειαζόμαστε άλλες νέες και δημιουργικές επιλογές. Στην κάλπη της Κυριακής δεν θα έχουμε μεγάλη ευχέρεια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις επιδιώξουμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αύριο. Αφήνοντας πίσω τους εκλεκτούς των κομμάτων που απέτυχαν, τους εκλεκτούς των κομμάτων που δοκιμάστηκαν και δεν φαίνεται να έχουν τίποτε να δώσουν στην καινούργια μέρα. Να διαλέξουμε μέσα από τα κόμματα, που επιμένουμε να επιλέγουμε, τους νέους, τους άφθαρτους αλλά κυρίως εκείνους που μπορούν να σκεφθούν έξυπνα για την Εύβοια. Χωρίς παρωπίδες, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς ιδιοτέλειες. Να δώσουμε την ευκαιρία και σε ανθρώπους που έχουν αναδειχθεί έξω από τα όρια του τοπικού κομματικού συστήματος, στην επιστήμη ή στην επαγγελματική τους διαδρομή και έχουν διαπρέψει. Αξίζει ακόμη και να ψηφίσουμε το κόμμα τους γιατί εκείνοι βρίσκονται εκεί. Να στείλουμε τέτοιους Ευβοιώτες βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Θα είναι σίγουρα χρησιμότεροι και για την Ελλάδα και για την Εύβοια. Χωρίς να διαρρήξουμε το φάσμα των πολιτικών μας επιλογών έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε ικανούς ανθρώπους, χρήσιμους Ευβοείς. Αν δεν κινδύνευα να παρεξηγηθώ θα μπορούσα να απαριθμήσω τέτοιες επιλογές σε κάθε κόμμα. Είμαι βέβαιος ότι ο καθένας μπορεί να διαλέξει σωστά βάζοντας κριτήρια και κοιτάζοντας τις ανάγκες του τόπου μας, για δυνατή και δημιουργική παρουσία στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Στέλνοντας στην Βουλή της 6ης Μαίου έξι από τους καλύτερους Ευβοείς μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα για να διαβάσουμε με αισιοδοξία την θέση της Εύβοιας στην νέα εποχή που έτσι και αλλιώς ξεκίνησε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο