Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΣ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑΆρθρο του Δημήτρη Κατσούλη

Πάντα η προσδοκία από την κάλπη είναι ελπιδοφόρα. Την επομένη έρχεται η απογοήτευση και αργότερα η διάψευση. Σήμερα, περισσότερο συγκρατημένα από άλλη φορά, μπορούμε να σκεπτόμαστε αισιόδοξα.
Βέβαια, όπως γράφω και σε άλλο κείμενο στο προσωπικό μου ιστολόγιο, «Οι πολίτες ….έχουν αύριο λίγες επιλογές. Πρέπει όμως με την ψήφο μας να ανοίξουμε τον δρόμο για την Αλλαγή και την αναγέννηση. Είτε επιλέγοντας νέα και άφθαρτα αλλά ταυτόχρονα ικανά και δημιουργικά πρόσωπα στα παραδοσιακά κόμματα του συστήματος,  είτε επιλέγοντας νέα πολιτικά σχήματα ικανά να λειτουργήσουν από την Δευτέρα σαν καταλύτες στο πολιτικό σύστημα, καταλύτες αλλαγής και όχι αναπαραγωγής, καταλύτες ανατροπής όσων έφθασαν τον τόπο και την κοινωνία στο χείλος του γκρεμού.»
Η προεκλογική συζήτηση φέτος είχε και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό δεν άγγιξε τα κρίσιμα τοπικά ζητήματα, εκείνα δηλαδή που σχετίζονται με τις πολιτικές ανάπτυξης του τόπου μας. Η Εύβοια επισκιάστηκε από τα γενικά διλλήματα περί μνημονίου και αντιμνημονίου, περί ακυβερνησίας, αυτοδυναμίας και συγκυβέρνησης. Η απουσία του προγραμματικού λόγου για τα τοπικά ζητήματα δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό γεγονός. Εάν μάλιστα συγκριθεί με την πληθώρα των προεκλογικών εξαγγελιών ιδίως των κομμάτων της εξουσίας και την συνήθη και κατ΄εξακολούθηση αθέτησή τους στο παρελθόν είναι πολύ θετικό το ότι τώρα ο προγραμματικός λόγος δεν άγγιξε τον νομό.
Τα προβλήματα παραμένουν, διαιωνίζονται. Τώρα υπάρχει η εύκολη απάντηση: δεν υπάρχουν χρήματα. Σωστό. Οι χρηματοδοτήσεις περιορίζονται.
Σε αυτή την κατάσταση πρέπει κανείς να διαβλέψει την προοπτική του τόπου με άλλη ανάγνωση, με άλλη οπτική. Να αναθεωρήσουμε όλα όσα πιστεύαμε και ίσως αρκετά από όσα διεκδικούσαμε. Να αναζητήσουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου παράλληλα και συνυπάρχοντα με τις τεράστιες ελλείψεις του σε υποδομές. Να σκεφθούμε πιο έξυπνα και ανοικτόμυαλα. Να κερδίσουμε μέσα από την κρίση. Για να το κατορθώσουμε αυτό χρειαζόμαστε άλλες νέες και δημιουργικές επιλογές. Στην κάλπη της Κυριακής δεν θα έχουμε μεγάλη ευχέρεια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις επιδιώξουμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αύριο. Αφήνοντας πίσω τους εκλεκτούς των κομμάτων που απέτυχαν, τους εκλεκτούς των κομμάτων που δοκιμάστηκαν και δεν φαίνεται να έχουν τίποτε να δώσουν στην καινούργια μέρα. Να διαλέξουμε μέσα από τα κόμματα, που επιμένουμε να επιλέγουμε, τους νέους, τους άφθαρτους αλλά κυρίως εκείνους που μπορούν να σκεφθούν έξυπνα για την Εύβοια. Χωρίς παρωπίδες, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς ιδιοτέλειες. Να δώσουμε την ευκαιρία και σε ανθρώπους που έχουν αναδειχθεί έξω από τα όρια του τοπικού κομματικού συστήματος, στην επιστήμη ή στην επαγγελματική τους διαδρομή και έχουν διαπρέψει. Αξίζει ακόμη και να ψηφίσουμε το κόμμα τους γιατί εκείνοι βρίσκονται εκεί. Να στείλουμε τέτοιους Ευβοιώτες βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Θα είναι σίγουρα χρησιμότεροι και για την Ελλάδα και για την Εύβοια. Χωρίς να διαρρήξουμε το φάσμα των πολιτικών μας επιλογών έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε ικανούς ανθρώπους, χρήσιμους Ευβοείς. Αν δεν κινδύνευα να παρεξηγηθώ θα μπορούσα να απαριθμήσω τέτοιες επιλογές σε κάθε κόμμα. Είμαι βέβαιος ότι ο καθένας μπορεί να διαλέξει σωστά βάζοντας κριτήρια και κοιτάζοντας τις ανάγκες του τόπου μας, για δυνατή και δημιουργική παρουσία στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Στέλνοντας στην Βουλή της 6ης Μαίου έξι από τους καλύτερους Ευβοείς μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα για να διαβάσουμε με αισιοδοξία την θέση της Εύβοιας στην νέα εποχή που έτσι και αλλιώς ξεκίνησε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…