Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Ε. ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΜΗΤου Δημήτρη Κατσούλη

Το ενδεχόμενο να κλείσουν τα υποκαταστήματα  του ΙΚΑ στο Αλιβέρι και την Κύμη καθώς και το κλείσιμο του Γραφείου του Ο.Α.Ε.Ε. Αλιβερίου δικαιολογημένα  ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών από τους ασφαλισμένους , τον Δήμο  και γενικότερα την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσεται πολύ μεγάλος αριθμός κατοίκων της  επαρχίας Καρυστίας και η παύση λειτουργίας τους θα αναγκάσει τους εργαζόμενους  και επαγγελματίες να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φθάσουν στην Χαλκίδα προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Αυτό σημαίνει κόστος μετακίνησης, απώλεια παραγωγικού χρόνου και ταυτόχρονα επαύξηση του φόρτου εργασίας στα κεντρικά γραφεία της Χαλκίδας.
Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν ασφαλώς να μειώσουν το κόστος λειτουργίας, ερχόμενες σε συνεργασία με τον Δήμο για να στεγαστούν σε δημοτικά κτίρια και μάλιστα χωρίς την καταβολή ενοικίου ή την καταβολή πολύ μικρότερου ποσού από αυτό που πληρώνουν σήμερα. Ήδη ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου παραχωρεί χώρο στο Μηλάκι για την στέγαση του Ο.Α.Ε.Ε. Το αντίστοιχο μπορεί να γίνει με τα υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α.
Η πλήρης εφαρμογή των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες όπως το Ι.Κ.Α. επιτρέπει ασφαλώς σταδιακά την επίτευξη οικονομιών κλίμακας αφού λιγότερο προσωπικό μπορεί να εξυπηρετεί τους συναλλασσόμενους παρέχοντας περισσότερες υπηρεσίες σε λιγότερο χρόνο. Προϋπόθεση όμως είναι η παροχή των υπηρεσιών σε τόπο και με τρόπο που δεν επιβάλλουν περισσότερες και πιο χρονοβόρες μετακινήσεις των  πολιτών αλλά αντίθετα αυτές περιορίζονται δραστικά. Αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των δημοσίων ασφαλιστικών υπηρεσιών και όχι  η υποτιθέμενη περικοπή δαπανών χωρίς απολύτως καμία αλλαγή στις δομές και το οργανωτικό πλαίσιο των υπηρεσιών. Εάν η εφαρμογή των συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είχε γίνει πράξη  η αποδεδειγμένη διαφθορά σε ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες  θα είχε κατασταλεί σε μεγάλο βαθμό και σήμερα οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι δεν θα περνούσαν όσα περνάνε.
Να μην απομακρυνθούν οι υπηρεσίες αυτές από το Αλιβέρι και την Κύμη, να φιλοξενηθούν σε δημοτικά κτίρια και να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους με το μικρότερο κόστος μετακίνησης και απώλειας παραγωγικού χρόνου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…