Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΝΕ ΑΓΡΟΤΗΣΜία  καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα αναπτύσσεται στην Εύβοια. Με έδρα την Χαλκίδα  μία ομάδα νέων ανθρώπων οργάνωσε την δράση «ΓΙΝΕ ΑΓΡΟΤΗΣ». Είναι βέβαιο ότι αυτός ο τόπος μπορεί να έχει καινοτόμες εμπειρίες αρκεί να κινητοποιηθούν οι νέοι άνθρωποι και να αναλάβουν το ρίσκο.
Αναδημοσίευση: http://www.gineagrotis.gr
Ποιοι είμαστε
Το εγχείρημα είναι μία προσπάθεια δικτύωσης και επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων Αγροτών της υπαίθρου και των Τελικών Καταναλωτών των αστικών κέντρων.
Ξεκινήσαμε το φιλόδοξο εγχείρημά μας με σκοπό να αναδιοργανώσουμε, να ανατρέψουμε, να «σπάσουμε» την αγορά και να προσφέρουμε μια καινοτόμο υπηρεσία δημιουργώντας ένα εργαλείο για να φέρουμε σε άμεση επαφή-επικοινωνία παραγωγούς και καταναλωτές. Η ιδέα προέκυψε από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο οποίος και συγκέντρωσε μια ομάδα που αποτελείται από ανθρώπους με κοινό όραμα "μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο αστικό κέντρο".
Η Υπηρεσία
Προσφέρουμε μια υπηρεσία η οποία αποσκοπεί να σταματήσει μία Στρέβλωση της συγκεκριμένης Αγοράς. Για αυτόν τον σκοπό δημιουργήσαμε ένα εργαλείο - μία ηλεκτρονική πλατφόρμα - προκειμένω να φέρουμε σε άμεση επαφή-επικοινωνία παραγωγούς και καταναλωτές. Παρακάμπτοντας έτσι τους μεσάζοντες, παρέχουμε την δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαμβάνουν εγγυημένες υπηρεσίες από συμβεβλημένους και ελεγμένους Αγρότες οι οποίοι δεσμεύονται να παράγουν προϊόντα σε άριστη ποιότητα και χαμηλή τιμή, δίχως χημικά λιπάσματα/πρόσθετα.
Η ιδέα ουσιαστικά προωθεί την έννοια του «Αποκλειστικού Αγρότη» κάθε οικογένειας.
Νέοι αγρότες, αναλαμβάνουν, για λογαριασμό των καταναλωτών, την καλλιέργεια και παραγωγή όλων των εποχιακών λαχανικών και φρούτων σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Με ιδιαίτερη φροντίδα και αυστηρές διαδικασίες σας εξασφαλίζουν γευστικά προϊόντα με πλούσια αρώματα και πραγματική γεύση για εσάς και τα παιδιά  σας.
Το εγχείρημα ελέγχεται συστηματικά από την εταιρεία QWAYS (www.qways.gr), η οποία έχει αναλάβει την σταδιακή πιστοποίηση του συνόλου των καλλιεργειών και διανομής των προϊόντων.
Τρόπος Λειτουργίας
Ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας μας είναι απλός και εύκολος. Μεταφέρει εικονικά τον καταναλωτή στο Περιβόλι - το γνωστό «μποστάνι»- που είχε κάθε οικογένεια παλαιότερα σε κάθε χωριό. Αυτό το περιβόλι, το καλλιεργεί εικονικά κάθε Καταναλωτής, ενώ στην πράξη εφαρμόζει το πρόγραμμα σποράς και καλλιέργειας ο Συμβεβλημένος Αγρότης (βλέπε κατάλογο με «Κτήματα»).


Τα βήματα είναι τα εξής:
1. Δέσμευσε τον χώρο σου. Φτιάξε το δικό σου περιβόλι – «μποστάνι».
2. Σπείρε τα λαχανικά σου. Δυνατότητα επιλογής από πολλά είδη εποχιακών λαχανικών, φρούτων και φρέσκων μυρωδικών.
    Διαμόρφωσε τον “μπαξέ” σου ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.
3. Παράλαβε στο χώρο εργασίας ή κατοικίας σου κάθε εβδομάδα από την αρχή της συγκομιδής και για έναν ολόκληρο χρόνο.
    (12 μήνες, σύνολο 52 αποστολές), κατευθείαν μετά την συγκομιδή.

Επιπλέον υπάρχουν οι εξής υπηρεσίες:
    Δυνατότητα ενημέρωσης για την πορεία της παραγωγικής διαδικασίας. Κάθε εβδομάδα ο καταναλωτής λαμβάνει φωτογραφίες στο email του με την εξέλιξη της καλλιέργειας.
    Δες την εξέλιξη της καλλιέργειας online με φωτογραφίες και live streaming (σύντομα κοντά σας).
    Όλα τα Αγροκτήματα είναι επισκέψιμα από τους καταναλωτές. Κάθε Καταναλωτής μπορεί να επισκεφτεί το Αγρόκτημα το οποίο έχει επιλέξει, να γνωρίσει από κοντά τον Αγρότη του, να ενημερωθεί για την εξέλιξη της καλλιέργειας και τέλος να κόψει μόνος του εάν θέλει τα προϊόντα του.
    Σκοπός του εγχειρήματος είναι να παρέχει έγκυρες υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι δεσμεύονται για Εγγυημένες ποσότητες προϊόντων, σε οικονομικότερες τιμές από αυτές των Σούπερ Μάρκετ και των Λαϊκών Αγορών (εκτός απρόβλεπτων ακραίων καιρικών συνθηκών, ασθενειών, πυρκαγιών, αποκλεισμοί εθνικών οδών και απεργιών).
    Η πιστοποίηση και ο έλεγχος της παραγωγής και της διανομής πραγματοποιείται συστηματικά από την εταιρεία QWAYS (www.qways.gr)
    Με την Σύναψη Ετήσιας Σύμβασης (δηλαδή με την Αγορά κάποιου εκ των προϊόντων που προσφέρονται στην ιστοσελίδα μας) μεταξύ του κάθε Καταναλωτή και του Αντίστοιχου Αγρότη/Αγροκτήματος, συμφωνούν αυτόματα οι δυο πλευρές στους Όρους Συνεργασίας. Ο Αγρότης υποχρεώνεται να καλλιεργεί τα προϊόντα του Συνδρομητή δίχως τη χρήση χημικών, σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας και το πρότυπο της QWAYS,  ενώ ταυτόχρονα έχει υποχρέωση να καλλιεργήσει το Περιβόλι του Συνδρομητη με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίσει μέγιστη δυνατή απόδοση και ποιότητα όπως προβλέπει η κοινή πρακτική Αγροτικής Παραγωγής.
    Οι Εγγεγραμμένοι Χρήστες μπορούν να Υιοθετήσουν ένα Ελαιόδεντρο και να απολαύσουν ολόκληρη την παραγωγή κάθε έτος από το δικό τους μοναδικό ελαιόδεντρο. Πιστοποιημένο και ελεγμένο. Λαμβάνουν μοναδικό Certification. (βλέπε «Υιοθέτησε ένα Ελαιόδεντρο» στο menu αφού κάνει log-in ο χρήστης
    Σύντομα θα παρέχεται και η δυνατότητα παραγγελίας φρέσκων αυγών από τις δικές σου «υιοθετημένες» κότες, καθώς και κρεάτων από τα δικά σου «υιοθετημένα» κατσίκια και πρόβατα.
Η Τροφή ως Πολιτική Πράξη
Στα πλαίσια της καινοτομίας, υιοθετείται η ιδέα ότι η διατροφή μας είναι μία στάση ζωής και ως επακόλουθο εμπεριέχει μία "πολιτική" πράξη. Στην σελίδα μας, οι καθημερινές ανάγκες μίας οικογένειας συναντούν τις ιδέες των υποστηρικτών του Slow Food και υποστηρίζουμε όλοι μαζί ότι η Τροφή είναι μία Πολιτική Πράξη.
Ενώνουμε τα δύο άκρα. Προσφέρουμε εισόδημα σε μικρούς Αγρότες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη τους επαχθείς όρους των εμπόρων. Προσφέρουμε στους Καταναλωτές οικονομικά προιόντα κατευθείαν από τον Αγρότη αποφεύγοντας όλα τα ενδιάμεσα κόστη.

Η ομάδα μας
Δημήτρης Κουτσολιούτσος
·         Σπουδές: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
·         Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
·         Public Profile: http://gr.linkedin.com/pub/dimitrios-koutsolioutsos/19/789/120
Μιχάλης Καντσάς
·         Σπουδές: Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, Σχολή Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ΤΕΙ Ηπείρου
·         Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
·         info@gineagrotis.gr
Ιωάννης Καραλής
·         Σπουδές:  Software Engineer Bachelor of Arts in HispanicStudies & Professional Chef Luis Irizar
·         Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
·         Public Profile: http://www.linkedin.com/pub/john-karalis/14/75b/493
Θάλεια Γελαδάκη
Αντώνης Ζήκος (Γραφίστας)


Σχόλια

  1. geia sas paidia, bravo sas gia thn energeia sas authn, eimai apo kozani apo agrotikh oikogeneia kai thelw na suzhthsoume kapoia themata.. to email mou einai papazoispaoki25@gmail.com steilte mou mnm na milhsoume, euxaristw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…