Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ


Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Δημήτρης Σπυράκος
στην συνάντηση με του εκπροσώπους των Ενώσεων Καταναλωτών

Πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Ενώσεων Καταναλωτών με το Υφυπουργό Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Γιάννη Κουτσούκο και το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκο.
Η συνάντηση έγινε 29 /11/2011 στο κτίριο του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Πλ. Κάνιγγος από τις 10.00 το πρωί έως αργά το απόγευμα 7.30 μ.μ.
Ήταν μια γόνιμη, απαραίτητη και παραγωγική συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις και εμπειρίες από όλες της ενώσεις καταναλωτών, εντοπίσθηκαν τα προβλήματα στην λειτουργία του ν.3869/10.
Τα Θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
1. Εφαρμογή του νόμου 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
2. Σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική αγορά και την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθόδους.
3. Δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
4. Άσκηση εποπτείας της τήρησης της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή και μεταφορά της γραμμής καταγγελιών το 1520 στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
5.  Ενίσχυση σχεδίων δράσεων των ενώσεων καταναλωτών και συμμετοχή τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
Φύγαμε σοφότεροι από αυτήν την συνάντηση.
Στην τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ κ. Γιώργου Μητροπέτρου  δόθηκε ιδιαίτερο βάρος:
               στην ανάγκη κοινών δράσεων από τις ενώσεις ώστε να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση.
               Πρότεινε την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που λήγει στις 31/12/2011 τουλάχιστον για ακόμα ένα χρόνο.
               τονίσθηκε η ανάγκη οι επιτροπές φιλικού διακανονισμού να λειτουργούν οργανωμένα και στελεχωμένα στις έδρες των Περιφερειακών ενοτήτων,
               να κοινοποιούνται στα Μ.Μ.Ε. οι αθέμιτες και εκβιαστικές πράξεις των Τραπεζών προς τους πολίτες δανειολήπτες,
               να υπάρξει δυνατότητα και από τις ενώσεις να παρέχουν με εξειδικευμένους επιστήμονες ψυχολογική στήριξη σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και είναι πολλοί αυτοί., 
               ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της πολιτείας με τις ενώσεις μέσω των ...επιχορηγήσεων και να θεσμοθετηθούν πόροι που θα συνδέονται με αντικειμενικά κριτήρια, ανάλογα με τις δράσεις ή με  ποσοστό επί των προστίμων ή ανάλογα των ενεργών μελών, ή τον πληθυσμό και την έκταση που καλύπτουν κ.λ.π.
               Τέλος είπε ότι ο Εθελοντισμός καλός είναι, αλλά δεν θα πρέπει να απενοχοποιεί την πολιτεία από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της και τα περιμένει όλα από τον εθελοντισμό.
«Πιστεύομε πως μέσα από τις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, πληθαίνει σιγά-σιγά ο κόσμος που προστρέχει για ενημέρωση και στήριξη στις καταναλωτικές οργανώσεις και βέβαια και στην Ένωσή μας.
Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, για ενημέρωση των καταναλωτών και με δράσεις που θα έχουν αποτέλεσμα τόσο για την ποιότητα των αγαθών και υπηρεσιών όσο και για  τις τιμές αλλά και τις αθέμιτες συναλλακτικές πρακτικές ιδιωτικών  και δημοσίων φορέων.» επεσήμανε μεταξύ  άλλων ο κ. Μητροπέτρος
Ο κ. Μητροπέτρος στην γωνία του τραπεζιού αλλά στο επίκεντρο της Συνάντησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…