Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ: Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΜε τον ερχομό του 2013, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ στον αγροτικό πληθυσμό της Στερεάς Ελλάδας, όχι γιατί αποτελεί μια πάγια τακτική απόδοσης ευχών για μια καλή χρονιά, αλλά γιατί αποτελεί πρωταρχικής σημασίας και σπουδαιότητας για όλους μας, η καλή χρονιά να συνοδεύεται και από ένα καλό ξεκίνημα στην προοπτική ανάταξης της οικονομίας μας, με δράσεις και συνέργειες που θα αποσκοπούν στον επαναπροσανατολισμό του παραγωγικού μας μοντέλου. Η διαπίστωση ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο μας δεν αποτελεί εικασία, αλλά αυτοσκοπό. Ο τομέας αυτός είναι η ραχοκοκκαλιά της πραγματικής μας οικονομίας, είναι η δύναμη πυρός της χώρας μας, καθόσον περιλαμβάνει κλάδους δυναμικούς που έχουν σημαντική παραγωγική ικανότητα, απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, διαθέτουν ευέλικτες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό ο ρόλος του αγροτικού τομέα είναι καθοριστικός. Ο αγροτικός τομέας από τη φύση του και την εκτεταμένη παρουσία του στην χώρα μας παρουσιάζει υψηλό δείκτη συνέργειας με άλλους κλάδους και τομείς της πραγματικής οικονομίας, όπως είναι η μεταποίηση, η εμπορία, οι εξαγωγές, οι υποδομές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εστίαση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ. Όλοι αυτοί οι τομείς συνδέονται με τον αγροτικό χώρο, επηρεάζονται από τις δραστηριότητές του, εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες του (δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, μέλι, κρέας, γάλα, τυροκομικά, ξυλεία, αλιεύματα, κλπ) και αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη συναφών υπηρεσιών (μεταποίηση, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, κατανάλωση, τοπικές δράσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής κλπ.). Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η δημιουργική επαφή της Περιφέρειας – Τομέας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με τους αγρότες της, με στόχο την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας στην αγροτική οικονομία. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε, μέσω της νέας ιστοσελίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (www.pste.gov.gr), τη δική μας ενημερωτική αγροτική επαφή με τίτλο (ετικέτα) «Καλάθι» Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου η αγροτική ενημέρωση θα αποτελεί μια διαρκή διαδικασία προς την κατεύθυνση ενασχόλησης με τη γεωργία. Πεποίθησή μου είναι ότι έχουμε σαν κοινωνία όλα αυτά που χρειάζονται για να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία, με ένα παραγωγικό μοντέλο, όπου ο πρωτογενής τομέας θα έχει καθοριστικό ρόλο. Εδώ υπάρχει εργασία, παραγωγή, συμμετοχή, προκοπή. Εύχομαι, η μέχρι σήμερα προσπάθεια μας, να δώσει έμπρακτα αποτελέσματα για το καλό του τόπου μας και για το μέλλον της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…