Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ «ΣΕΛΜΑΝ: ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ Η ΑΠΟΛΥΣΗ 174 ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ»
Πηγαίνοντας στη δουλειά τους αμέσως μετά τις γιορτές οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έμαθαν την απόφαση της εταιρείας για την οριστική διακοπή των εργασιών της στις 8/2/13. Απόφαση που είναι νομοτελειακό αποτέλεσμα της πολιτικής του δικομματισμού, της συγκυβέρνησης και των εργοδοτικών αυθαιρεσιών και επιδιώξεων
Εδώ και αρκετά χρόνια με σειρά παρεμβάσεων μας, επισημάναμε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού αλλά και της συγκυβέρνησης αργότερα, για το όργιο αυθαιρεσιών, παρανομιών και εκβιασμών των τωρινών και προηγούμενων ιδιοκτητών προς τους εργαζόμενους της κάποτε κραταιάς και ιστορικής βιομηχανίας ΣΕΛΜΑΝ.
Τονίζαμε επίσης ότι οι νέοι ιδιοκτήτες παίζουν παιχνίδια κερδοσκοπίας στις πλάτες των εργαζομένων και του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας αγοράσει σε χαμηλή τιμή τεράστιες εκτάσεις και εξοπλισμό, που συνειδητά και σταδιακά οδηγούσαν σε υπολειτουργία και απαξίωση. Δεν υλοποίησαν εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, αρνήθηκαν τις σχετικές επιδοτήσεις επενδύσεων και για σειρά ετών οδήγησαν την επιχείρηση σε υλική και ηθική απαξίωση. Σε αυτή τη πορεία απολύσανε εκατοντάδες εργαζόμενους, καθυστέρησαν αποζημιώσεις, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις μειώσεις μισθών και τη νομοθετική επιδείνωση κάθε είδους εργασιακού δικαιώματος.

Κύριος εκφραστής όλων αυτών των πολιτικών ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Φαρμάκης . Στόχος τους ήταν και είναι η εκμετάλλευση των παγίων στοιχείων και της γεωγραφικής θέσης της εταιρείας προς άλλη κατεύθυνση.
Η μνημονιακή πολιτική των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης έδωσε αέρα στα σχέδια τους. Έτσι έφτασαν στο σημείο να ανακοινώσουν την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας και την απόλυση των εναπομείναντων 174 εργαζομένων. Οι αίολες δικαιολογίες της ΣΕΛΜΑΝ για τους λόγους διακοπής της λειτουργίας δεν πείθουν κανένα. Όσιο για τις κατηγορίες της εταιρείας κατά των εργαζομένων, δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό, αφού τόσα χρόνια τώρα η τωρινή και προηγούμενη διεύθυνση μαζί με τα γνωστά «παπαγαλάκια» της «αντικειμενικής» ενημέρωσης πιπιλίζουν την ίδια καραμέλα.
Είναι φανερό ότι πίσω από αυτή την ενέργεια βρίσκονται άλλα σχέδια, για τα οποία υπάρχει προεργασία, ενημέρωση και συμφωνία  αυτών που είναι πρόθυμοι να «συμβάλλουν» στην υλοποίησή τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει τη συμπαράστασή του στους απολυμένους και εργαζόμενους της ΣΕΛΜΑΝ και ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί μαζί τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και του δημόσιου συμφέροντος. Καλούμε τους φορείς και τους πολίτες της Εύβοιας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…