Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2012-2013

Αναδημοσιευση από το Blog: ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ

Η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας διενεργεί διαβούλευση για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού (2012 - 2013). Ο Σύλλογος Προστασίας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) έστειλε τις απόψεις του σε ό,τι αφορά την Νότια Εύβοια.
Θέμα: Απόψεις πάνω στο Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας σε ό,τι οφορά την Νότια Εύβοια
Το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού θεωρεί ότι η κύρια κατεύθυνση ανάπτυξης της Νότιας Εύβοια είναι ο ήπιος τουρισμός μαζί με τις υπόλοιπες παραδοσιακές δραστηριότητες. Ωστόσο η θεώρηση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τη μαζική ανάπτυξη αιολικών πάρκων αλλά και ιχθυοτροφείων στον Νότιο Ευβοϊκό. Οι εκατοντάδες έως χιλιάδες ανεμογεννήτριες που έχουν άδεια παραγωγής ή εγκατάστασης θα αλλάξουν δραματικά το τοπίο της Νότιας Εύβοιας και θα την μετατρέψουν περισσότερο σε ενεργειακό κέντρο, παρά σε πόλο έλξης τουρισμού.
Η Διοίκηση δεν βλέπει ότι η υπερβολική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στερεί το ζωτικό χώρο ανάπτυξης των υπόλοιπων δραστηριοτήτων που συντηρούν την τοπική οικονομία όπως ο τουρισμός, η κτηνοτροφία, τα λατομεία πέτρας και η αγοραπωλησία γης. Η μαζική εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα τροποποιήσει τη χρήση γης και τον χαρακτήρα της περιοχής με ένα σύνολο υποδομών που περιλαμβάνουν δρόμους πρόσβασης, δίκτυα μεταφοράς και ανεμογεννήτριες των 2 έως 3 MW σε κάθε άκρη της Νότιας Εύβοιας. Πρόκειται για τη δραστικότερη μεταβολή της φυσιογνωμίας στην ιστορία της Νότιας Εύβοιας που θα σαρώσει τους φυσικούς πόρους στους οποίους βασίζεται η ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού και των άλλων τοπικών δραστηριοτήτων.



Η περιοχή της Οχης είναι θεσμοθετημένη προστατευόμενη περιοχή (Natura για τους οικοτόπους και ΖΕΠ για τα πτηνά) και θα έπρεπε να μείνει απείραχτη για την ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού, ωστόσο έχουν αδειοδοτηθεί πάνω από 150 ανεμογεννητριες μαζί με δικτύα υψηλής τάσης και δρόμους πολλών χιλιομέτρων σε όλο το βουνό. Είναι βέβαιο ότι η περιοχή της Οχης θα γίνει ένα εργοτάξιο και θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη για να μπορεί να προσελκύει τουρίστες. Το ξένο τουριστικό γραφείο bikegreece.com που δραστηριοποείται στην Οχη έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να φέρνει τουρίστες εάν γίνουν αιολικά πάρκα στο βουνό.
Το χτύπημα κατά της Νότιας Εύβοιας όμως είναι διπλό, κατά ξηρά και θάλασσα. Τα εκτεταμένα ιχθυοτροφεία που σχεδιάζονται στον Νότιο Ευβοϊκό (ΠΟΑΥ) έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού και της παραθεριστικής κατοικίας. Οι υποδομές των υδατοκαλλιεργειών οικειοποιούνται μικρές παραλίες και τον θαλάσσιο χώρο για δική τους χρήση ακυρώνοντας την παράκτια τουριστική δραστηριότητα. Εξάλλου η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την εντατική υδατοκαλλιέργεια είναι ένας σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για την τουριστική χρήση των ακτών. Την ίδια ώρα που σχεδιάζεται η βιομηχανοποίηση των ακτών του Νότιου Ευβοϊκού, το National Geographic ανακηρύσσει τον Ν. Ευβοϊκό ως έναν από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως για κρουαζιέρες μικρών ομάδων. (http://travel.nationalgeographic.com/travel/top-10/sailing-cruises/#page=2 )
Το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού δεν καταφέρνει να εκτιμήσει τις αρνητικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων και των ιχθυοτροφείων στο μέλλον της τοπικής οικονομίας ώστε να θέσει κάποιο όριο και φρένο στην μαζική εγκατάσταση τέτοιων υποδομών. Αντίθετα θεωρεί εκ προοιμίου ότι θα έχουν θετική επίδραση και ότι όλες οι δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν. Δυστυχώς τέτοιες υποθέσεις ανήκουν μόνο στην σφαίρα της φαντασίας με αποτέλεσμα το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού να μην έχει να καταθέσει κάποια ουσιαστική πρόταση για την Νότια Εύβοια.
                                    Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Η Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας
Χρυσούλα Μπερέτη                                       Θανάσης Μπινιάρης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο