Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΩΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΣΕΛΜΑΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ



Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Του Βασίλη Γεώργα
Πηγή:www.capital.gr
Η αυριανή ημέρα στο Βασιλικό της Χαλκίδας δεν θα είναι μια από τις συνηθισμένες «Τρίτες» για την οικονομία της περιοχής και τους174 εργαζόμενους στο εργοστάσιο ξυλείας της εισηγμένης εταιρείας Σέλμαν. Αν η διοίκηση της εταιρείας υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε την περασμένη Πέμπτη, από αύριο 8 Ιανουαρίου οι μηχανές στην παραγωγική μονάδα της Σέλμαν θα σιγήσουν οριστικά μετά από 50 χρόνια, και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα κληθούν να υπογράψουν τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας τους και να προστεθούν στη ατελείωτη λίστα των 1,3 εκατ. ανέργων.
Στο Βασιλικό Χαλκίδας θα απομείνει να περιμένει την μελλοντική αξιοποίησή του το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, το ιδιόκτητο λιμάνι της, που εκτείνεται σε μια περιοχή 400 στρεμμάτων και το οποίο πολλές φορές στο παρελθόν είχε «εμπλακεί» σε διάφορα σενάρια όπως η πώλησή του ή η μετατροπή του σε ξενοδοχειακή μονάδα κ.ά.
Η απόφαση για το κλείσιμο μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της Εύβοιας από την εταιρεία Σέλμαν, η οποία έχει επιδοτηθεί με πάνω από 27 εκατ. ευρώ μέσω του αναπτυξιακού νόμου (2001 για την επένδυση το νέο εργοστάσιο της Κομοτηνής), έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα της αποβιομηχάνισης της περιοχής. Αποτελεί δε την τελευταία πράξη του δράματος που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο στο συγκεκριμένο εργοστάσιο της εταιρείας αλλά συνολικά στον όμιλο της Σέλμαν, η οποία μόλις λίγα χρόνια πριν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς εργοδότες της χώρας.
Το 2007, στην καλύτερη χρονιά από πλευράς πωλήσεων της εταιρείας (είχαν φτάσει τα 147 εκατ. ευρώ) η οποία ευνοήθηκε σημαντικά από την έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ο όμιλος απασχολούσε περίπου 1.000 εργαζόμενους. Σήμερα που οι πωλήσεις της έχουν συμπαρασυρθεί από την «κατάρρευση» της οικοδομής, και μόλις προσέγγισαν τα 36 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2012, ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στον όμιλο φτάνει τους 376 και από αύριο όλα δείχνουν ότι θα περιοριστεί στο ήμισυ.

Για το λουκέτο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας η διοίκηση της εταιρείας, που εξαγοράστηκε το 2009 από τον όμιλο της Alfa Woods του επιχειρηματία Αντώνη Αδαμόπουλου έναντι 11 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει ότι μερίδιο ευθύνης φέρει το ίδιο το σωματείο των εργαζομένων και όχι μόνο η καθίζηση των δραστηριοτήτων λόγω της ύφεσης. Αντίστοιχη άποψη κατά καιρούς έχει εκφράσει κατά καιρούς και μερίδα εργαζομένων στο εργοστάσιο που στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών, όταν η παραγωγική μονάδα «ανοιγόκλεινε» λόγω απεργιών και καταλήψεων, διαχώρισε τη θέση της μπροστά τις επιλογές του σωματείου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «εμφυλιοπολεμικές» συνθήκες.
Αυτό που επιδίωξε και δεν πέτυχε η διοίκηση της Σέλμαν ήταν να επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 20% στο προσωπικό και να καθιερώσει εκ περιτροπής εργασία στο εργοστάσιο με λόγω της μεγάλης κάμψης των δραστηριοτήτων. Στο 9μηνο του 2012 οι παραγγελίες είχαν υποχωρήσει κατά 26% σε σχέση με πέρυσι και κατά 46% συγκριτικά με το 2010, οι τιμές της ξυλείας είχαν ανέβει 20% και της κόλλας κατά 13%, οι επισφάλειες έφτασαν το 8% των πωλήσεων ενώ οι ζημιές της ξεπερνούσαν τα 20 εκατ. ευρώ. Εκτιμούσε ότι με αυτά τα μέτρα περικοπής του εργασιακού κόστους και σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση προσωπικού, θα μπορούσε να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής και να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου που παράγει κοντραπλακέ, μοριοσανίδες, μελαμίνες, καπλαμά κ.ά, έως ότου μειωθούν οι τιμές των πρώτων υλών και ανακάμψει η ζήτηση.
Τώρα το λουκέτο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας θα επιτρέψει στην εταιρεία να περισώσει πολύ περισσότερα χρήματα. Θα κληθεί φέτος να καταβάλει αποζημιώσεις της τάξης των 500 χιλ. ευρώ, από την επόμενη χρονιά ωστόσο εκτιμά πως «θα υπάρξει θετική επίδραση 5,5 εκατ. ευρώ ανά έτος λόγω του μειωμένου εργατικού κόστους». 
Από την πλευρά του το Σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο για επιχειρηματικά «παιχνίδια» των μετόχων και επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «αν κλείσει το εργοστάσιο θα είναι αποτελέσματα γενικότερων σχεδιασμών του επιχειρηματία» και σημειώνει πως το προηγούμενο διάστημα έγινε μεταφορά πελατών, κεφαλαίων και παραγωγής από τη Σέλμαν στην Alfa Woods.
Η πραγματικότητα των αριθμών λέει πως από την πώλησή της το 2009 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία Σέλμαν ουδέποτε κατάφερε να ορθοποδήσει. Μεταξύ 2005 και 2012 όλες οι χρήσεις ήταν ζημιογόνες, με αποτέλεσμα σε αυτά τα οκτώ χρόνια η εταιρεία να παρουσιάσει ενοποιημένες ζημιές άνω των 180,8 εκατ. ευρώ σε ένα μέγεθος πωλήσεων που ξεπέρασαν τα 828 εκατ. ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις της αυξήθηκαν από τα 163 εκατ. ευρώ στα 190 εκατ. ευρώ.
Στο 9μηνο του 2012 ο κύκλος εργασιών του ομίλου είχε υποχωρήσει στα 35,996 εκατ. ευρώ από 65,8 εκατ. ευρώ το 2010 και146,9 εκατ. ευρώ το 2007.
Αντίθετα η Alfa Woods, που έχει επιχορηγηθεί με άλλα 33,8 εκατ. ευρώ από τον Αναπτυξιακό νόμο από το 2002 έως το 2009, αποτελούσε τουλάχιστον μέχρι και το 2011 μια σταθερά κερδοφόρα εταιρεία. Το 2010 είχε κέρδη ρεκόρ ύψους 36,4 εκατ. ευρώ ενώ έως τότε πραγματοποιούσε κέρδη της τάξης των 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2011, όμως, έκλεισε τη χρήση με ζημιές 31 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες της μητρικής.
Το 2013 θα είναι χρονιά προκλήσεων για την Σέλμαν η οποία έχει υπαχθεί από τον περασμένο Απρίλιο στην κατηγορία της επιτηρούμενης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας λόγω των οικονομικών της προβλημάτων (οι ζημιές της ξεπερνούν το 30% των ιδίων κεφαλαίων).
Δεν είναι μόνο ότι θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της με τις τράπεζες, αλλά λόγω των υψηλών ζημιών που αναμένεται να παρουσιάσει το 2012 που θα αφανίσουν τα ίδια κεφάλαιά της (24,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο), θα χρειαστεί νέα χρηματοδοτική ένεση (είχε κάνει αύξηση 10 εκατ. ευρώ το 2010) για να συνεχίσει απρόσκοπτά τη λειτουργία της. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι με τις υφιστάμενες συνθήκες ρευστότητας δεν είναι εφικτή η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με άλλους τρόπους και εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε κεφαλαιοποίηση αποθεματικών προκειμένου να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της.
Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο