Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Π.Π.Χ.Σ.Α.Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ



Άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ  ΚΑΤΣΟΥΛΗ
Στις 24  Ιανουαρίου 2013 παρουσιάστηκε και στην Χαλκίδα η πρώτη φάση της Μελέτης για την «Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΠΠΧΣΑΑ)». Οι εκπρόσωποι της Μελετητικής Ομάδας κυρίες Μάρθα Χουσιανάκου και Μαριλένα Παπαγεωργίου ανέπτυξαν τις βασικές παραμέτρους της πρότασής τους η οποία έχει πλέον τεθεί σε διαβούλευση.
Η σύντομη παρουσίαση από την  Μελετητική Ομάδα αλλά και η ενδελεχής μελέτη  του υλικού που δόθηκε στη δημοσιότητα  οδηγεί καταρχήν σε ορισμένα  κρίσιμα συμπεράσματα για την κατεύθυνση στην οποία κινείται η αξιολόγηση του ισχύοντος και η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Η αξιολόγηση και η ανάλυση των αναπτυξιακών και χωροταξικών κατευθύνσεων επικεντρώνονται σχεδόν δογματικά σε μία κατασκευή η οποία δεν υπηρετεί ούτε την ανάδειξη της περιφερειακής ενότητας ούτε την αποτύπωση των πραγματικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων  της Περιφέρειας.
Η συγκρότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως διοικητικής αρχικά και εν συνεχεία αναπτυξιακής ενότητας  εκλαμβάνεται ως το χωρικό κέλυφος στο οποίο πρέπει να εφαρμοστεί ο Σχεδιασμός όπως κατανοείται από ένα ιδεατό μοντέλο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τόσο ιστορικά όσο και κυρίως λόγω της γεωγραφικής και αναπτυξιακής θέσης των επιμέρους περιοχών της Περιφέρειας.
Το ιδεατό αυτό μοντέλο που υιοθετεί και υπερασπίζει η Μελετητική Ομάδα επιχειρεί να στηρίξει  μονοσήμαντα  την υπόθεση της Λειτουργικής Αστικής Περιοχής (Λ.Α.Π.) της Λαμίας ενώ παράλληλα παραμελεί να αναδείξει την Λειτουργική Αστική Περιοχή (Λ.Α.Π.) της Χαλκίδας την οποία το μεταγενέστερο του ΠΠΧΣΑΑ Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού αναγνωρίζει ως ισότιμο πόλο σε αντίθεση τόσο με το ΠΠΧΣΑΑ αλλά και την κατεύθυνση που φαίνεται να υιοθετεί η Μελετητική Ομάδα.
Είναι προφανές ότι τα κείμενα που κατατέθηκαν δεν ικανοποιούν  την Εύβοια. Όχι διότι δεν ικανοποιούν την αντίληψη του αναπτυξιακού απομονωτισμού που  ενέπνεε στο παρελθόν τις προγραμματικές επιλογές στην Εύβοια αλλά πρωτίστως επειδή αγνοούν την δυναμική της περιφερειακής μας ενότητας σε σχέση με την Μητροπολιτική Περιοχή Αττικής και τον κομβικό ρόλο της Χαλκίδας ως αυτοτελούς, ισοδύναμης και παράλληλης Λειτουργικής Αστικής Περιοχής (Λ.Α.Π.) και  κέντρου ανάπτυξης σε σχέση με τον άλλο πόλο της Περιφέρειας, την Λαμία.  Η μελέτη έως αυτή την φάση αναπαράγει αποσπασματικά ορισμένες από τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες της Εύβοιας χωρίς τις συνδέει σε ένα συνολικό αναπτυξιακό απόθεμα που η Εύβοια μπορεί να αποκτήσει λόγω της ιδιαίτερης θέσης της σε πάρα πολλούς τομείς.
Είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι σε μία Περιφέρεια πρέπει οπωσδήποτε να διαμορφωθεί ένα κεντροβαρές σχέδιο ανάπτυξης το οποίο να έρχεται με τρόπο «διοικητικό» να επιβληθεί αλλάζοντας την πραγματικότητα. Η αντίληψη αυτή δεν επενδύει στην αναγκαιότητα της ενιαίας περιφερειακής πολιτικής και της διαμόρφωσης περιφερειακής συνείδησης.
Περιφερειακή αναπτυξιακή συνείδηση διαμορφώνεται μόνο όταν οι επιμέρους τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν στην  ανάδειξή της  αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά τους  και τις  κύριες ή δευτερεύουσες- συμπληρωματικές τους κατευθύνσεις. Διαφορετικά η περιφερειακή συνείδηση  είναι επίπλαστη ή και ανύπαρκτη. Όταν συμμετέχουν και όχι όταν απλώς ανήκουν και διοικούνται. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό.
Πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης η Μελετητική Ομάδα όφειλε να εξαντλήσει την καταγραφή των πραγματικών δεδομένων και να κατανοήσει την συνεισφορά κάθε επιμέρους Περιφερειακής Ενότητας στο περιφερειακό γίγνεσθαι αλλά και στην περιφερειακή προοπτική. Εάν δε το κάνει έστω και τώρα θα έχει χαθεί μία ακόμη κρίσιμη ευκαιρία να υποστηριχθούν τα όργανα της Περιφέρειας στη διαμόρφωση ενός δυναμικού Περιφερειακού Χωροταξικού και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού προσανατολισμένου στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά στην Ελλάδα και την Ευρώπη του συμβολικού ορόσημου 2020 και κυρίως για τους ίδιους τους πολίτες της Περιφέρειας και ειδικότερα της Εύβοιας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο