Συνέντευξη Τύπου με θέμα: « ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΙΑΤΟΥ ΤΗΣ
ΕΥΒΟΙΑΣ», έδωσαν την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, η Γ.Γ. του Επιμελητηρίου κ. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ.
Ιωάννης Σταθόπουλος και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Ευάγγελος Κούκουζας. Στην
συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Παύλου και κ.Ιωάννης Φρουδαράκης. Τον διαγωνισμό
διοργανώνει το Επιμελητήριο Ευβοίας σε συνεργασία με τον Τομέα Μαγειρικής
Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ PRAXIS, με στόχο την αναζήτηση και την διατήρηση των
τοπικών συνταγών της Ευβοίας και την ανάδειξη του πιο χαρακτηριστικού τοπικού
φαγητού και γλυκού.
Η κ. Αγιοστρατίτη ανέφερε ότι, το Επιμελητήριο Εύβοιας έχει προγραμματίσει μια σειρά ενεργειών με
στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των Ευβοϊκών Προϊόντων. Όπως όλοι
γνωρίζουμε υπάρχουν προϊόντα του Νομού μας μοναδικής προέλευσης και γεύσης που
όμως δεν είναι αναγνωρίσιμα και ανταγωνιστικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο
εξωτερικό. Σαν πρώτο βήμα το Επιμελητήριο διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα στις
30 Ιανουαρίου στις 11:00 με θέμα «Πιστοποίηση – Εξωστρέφεια και Ανάπτυξη ΜΜΕ» με σκοπό τα προϊόντα μας να
τηρούν τις προϋποθέσεις πιστοποίησης, τυποποίησης και ετικέτας. Το Επιμελητήριο συνεχίζει με την διοργάνωση του διαγωνισμού «Το Πιάτο της Εύβοιας» έτσι ώστε μέσα από τις γεύσεις του Νομού μας
να υπάρξει μια προβολή της Ευβοίας με ιδιαίτερη Ταυτότητα.
Στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος μέσα
από τις γεύσεις μας, τα προϊόντα μας, τις επιχειρήσεις και την Εύβοια. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος
συνεργαζόμαστε με το ΙΕΚ PRAXIS που διαθέτει σχολή Μαγειρικής και εργαστήριο με
καταξιωμένους ΣΕΦ. Στα πλαίσια του διαγωνισμού που ξεκινάμε έχουν δικαίωμα
όλοι οι κάτοικοι και επαγγελματίες εστίασης της Εύβοιας, οι οποίοι θα πρέπει να
δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την Διαδικασία :
• Θα υπάρχουν δύο κατηγορίες στον Διαγωνισμό: Φαγητό και Γλυκό. • Ο
Διαγωνισμός θα επικοινωνηθεί σε όλο το Νομό με αφίσες και φυλλάδια, αλλά και με
ηλεκτρονικά και ραδιοφωνικά μηνύματα. • Κάθε άτομο ή επιχείρηση στέλνει την
συνταγή του, συμμετέχοντας μόνο σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. • Η
επιτροπή αξιολόγησης θα επιλέξει τις 10 καλύτερες συνταγές από κάθε κατηγορία,
με κριτήρια όπως: αντιπροσωπευτικότητα, πρωτοτυπία, μοναδικότητα, δυνατότητα
καθιέρωσης, απλότητα κλπ. • Φυσικά πριν από αυτό θα υπάρξει προεπιλογή για
αποκλεισμό τυχόν συνταγών που δεν συνάγουν με το πνεύμα του διαγωνισμού. • Οι
διαγωνιζόμενοι των οποίων οι συνταγές θα προκριθούν θα κληθούν να υλοποιήσουν
τις συνταγές τους στο Εργαστήριο Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ PRAXIS
στην Χαλκίδα, με την επίβλεψη και βοήθεια του team των chefs της σχολής. • Η
επιτροπή αξιολόγησης θα επιλέξει το καλύτερο γλυκό και το καλύτερο φαγητό και θα
τους απονείμει τον τίτλο ΠΙΑΤΟ της ΕΥΒΟΙΑΣ, ΓΛΥΚΟ της ΕΥΒΟΙΑΣ. • Η απονομή των
βραβείων θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Χαλκίδας, όπου στον μπουφέ θα
υπάρχουν εδέσματα από τα 10 καλύτερα κάθε κατηγορίας (φαγητό-γλυκό). • Όλες οι
συνταγές που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό μετά την προεπιλογή, θα περιληφθούν
σε καλαίσθητο τόμο – έκδοση με τα γλυκά και τα φαγητά της Εύβοιας. • Σε
περίοπτη θέση θα είναι βεβαίως τα πιάτα που αναδείχτηκαν • Στην έκδοση θα
μνημονεύονται όλα τα άτομα και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης που συμμετείχαν
στον διαγωνισμό. • Το ίδιο υλικό θα είναι διαθέσιμο σε ειδικές υποσελίδες των
ιστοσελίδων του Επιμελητήριου Εύβοιας και του ΙΕΚ PRAXIS. Τα Οφέλη για τις επιχειρήσεις και τον Νομό θα
είναι πολλαπλά, όπως : • Γενικότερη τουριστική προβολή του Νομού. • Ιδιαίτερη
προβολή των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό. • Καθιέρωση
αναγνωρίσιμων τοπικών προϊόντων. • Αύξηση της ζήτησης στις επιχειρήσεις
εστίασης. • Υποστήριξη της ανάπτυξης νέων μορφών τουρισμού. • Βελτίωση της επισκεψιμότητας
του Νομού. Για την διοργάνωση θα υπάρξει
συνεργασία με τους ξενοδόχους και με τους επαγγελματίες εστίασης όλης της
Εύβοιας ώστε το πιάτο που θα βραβευτεί να καθιερωθεί ως Ευβοϊκό και να υπάρχει σε όλα τα μενού, όχι μόνο σε
επίπεδο τοπικό αλλά και σε επίπεδο Χώρας.
Για Δηλώσεις συμμετοχής • Στείλτε την συνταγή σας σε οποιαδήποτε μορφή
(αρκεί να είναι ευανάγνωστη και κατανοητή) • Συμπληρώστε οπωσδήποτε την
κατηγορία που συμμετέχετε: ΦΑΓΗΤΟ ή ΓΛΥΚΟ • Γράψτε αναλυτικά το Όνομα, Επίθετο
Το επόμενο βήμα μας είναι το επιμελητήριο να βγάλει μια σφραγίδα που να
πιστοποιεί όλα τα ευβοϊκά προϊόντα.
Θέλουμε η Εύβοια να αποκτήσει ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ μέσα από τις γεύσεις της και τα
προϊόντα της.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου