Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΠΚΑ-ΣΤΕ) ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑΤο σύγχρονο καταναλωτικό κίνημα δεν μπορεί να περιορίζεται σε αμυντική αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης αλλά να στοχεύει κυρίως με δυναμική παρουσία στη διαμόρφωση των όρων για το ξεπέρασμά της με την κοινωνία, τους πολίτες, τους καταναλωτές όρθιους, ικανούς να ασκούν τα δικαιώματά  τους σε μία ρυθμισμένη αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.
Από αυτή την αφετηρία η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας παρακολουθεί με ενδιαφέρον και διάθεση ενεργούς συμμετοχής τη συζήτηση, τους προβληματισμούς και κυρίως την προεργασία που γίνεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενόψει της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 συμμετείχαμε με εκπρόσωπο τον Δικηγόρο κ. Δημήτρη Κατσούλη, πρώην Δήμαρχο Αυλώνος, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με αφορμή αυτό  το Συνέδριο διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:
Οι προτεραιότητες που διακηρύσσονται για την νέα προγραμματική περίοδο μπορούν κάτω από συγκεκριμένες και κρίσιμες προϋποθέσεις να συμβάλλουν στη διαμόρφωση  ενός νέου παραγωγικού  μοντέλου για την χώρα και την Περιφέρεια με άξονες την εξειδίκευση, την γνώση, την καινοτομία. Αυτό για τους πολίτες – καταναλωτές γίνεται σημαντικό στο μέτρο  που εστιάζεται και στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με επίκεντρο την ποιότητα, τον θεμιτό ανταγωνισμό, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εξάλειψη της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η στροφή στη παραγωγική αναγέννηση με αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων ιδίως στον πρωτογενή, στον αγροτοδιατροφικό τομέα αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών έτσι ώστε από το αποδιδόμενο εισόδημα να  παράγεται αναπτυξιακός και κοινωνικός πλούτος  δίκαια κατανεμημένος με έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία, την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, την  αειφόρο και αξιοβίοτη ανάπτυξη.
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας θα είναι παρούσα σε όλα βήματα διαλόγου και διαβούλευσης που πρέπει να οργανωθούν με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως η Περιφερειακή Επιτροπή για την Έξυπνη Εξειδίκευση που προτάθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Καινοτομία (RIS3) και την Έξυπνη εξειδίκευση. Θα είναι παρούσα εκεί όπως συνεχίζει να δίνει το παρόν στον καθημερινό αγωνιώδη αγώνα των πολιτών- καταναλωτών της Στερεάς Ελλάδας για την ανάκτηση, διατήρηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους  ενάντια στην ισοπέδωση και την υποταγή της κοινωνίας, την υπονόμευση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, την απόρριψη του πολίτη-καταναλωτή στις αδηφάγες ορέξεις της ασύδοτης αγοράς και των τραπεζών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΚΑ –ΣΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                          Η Γ.Γ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ
                                                                                                         ΧΡΥΣΑ ΔΗΜΑΡΕΛΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…