Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ


 15/4/2013
 «Κύριε Υπουργέ,  αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Σας καλωσορίζω στην Ερέτρια, την πόλη που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων και που έχει συνδέσει το όνομά της με τα πιο σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας.
Η χαρά μου είναι μεγάλη καθώς από την Ερέτρια ξεκινά το νέο πρόγραμμα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και των “Future Leaders” που αφορά στη συμβολή του πολιτισμού, με πυρήνα τα αρχαία θέατρα, στη βιώσιμη ανάπτυξη των  τοπικών κοινωνιών.
Τη στιγμή που η Ελλάδα περνά από τις συμπληγάδες της οικονομικής δυσπραγίας, αναζητούμε τρόπους όχι μόνον για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, αλλά και να χτίσουμε εκ νέου τη χώρα μας. Το χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης που ορίζει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας σε οικονομικό επίπεδο, έχει ίσως “αναπόφευκτες” προεκτάσεις στην πολιτική και στον πολιτισμό. Με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, αυτές, οι μέχρι πρότινος “αναπόφευκτες” προεκτάσεις δεν αποτελούν πλέον μονόδρομο.
Η πολιτισμική παρακαταθήκη του Δήμου Ερέτριας, η μνήμη, η ιστορία, τα μνημεία, η άυλη και υλική κληρονομιά, μαρτυρούν τη σπουδαιότητα των ανθρώπων στους οποίους ανήκει. Αυτή είναι και η ανεκτίμητης αξίας παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και που μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες αξιοποιούσαν στο έπακρο οι γονείς και οι παππούδες μας για εξασφαλίσουν “τα προς το ζην”. Ο Ευβοϊκός κόλπος, ακτές του οποίου είναι και οι παραθαλάσσιες πόλεις μας Ερέτρια και Αμάρυνθος, μαζί με τη γόνιμη ενδοχώρα του δήμου μας, έθρεψαν του προγόνους μας. Εμείς αβασάνιστα εγκαταλείψαμε γη και θάλασσα και συνάμα δεν αξιοποιήσαμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, για να επιτύχουμε την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας
με τον πρόεδρο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»
κ. Σταύρο Μπένo

Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης  Μάνος Χατζιδάκις είχε πει: «Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο “ελιτισμός”» και εμείς δυστυχώς κάναμε επιστήθιους φίλους και τους δυο εχθρούς μας. Θεωρήσαμε ότι η ενασχόληση με τον  πολιτισμό είναι θέμα μιας κοινωνικής ελίτ και συνάμα ωθήσαμε τα παιδιά μας να φύγουν από τον τόπο μας, το χωριό όπως θεωρούσαμε, για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο Κλεινόν Άστυ ή ακόμη και στο εξωτερικό, προκειμένου να αποτινάξουν τη “ρετσινιά” του επαρχιώτη.
Τώρα όμως έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μεγάλες κοσμοϊστορικές αλλαγές, οφείλουμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να αναδημιουργήσουμε και να  ενισχύσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Ιστορία, περιβάλλον, πολιτισμός είναι η τρόικα που θα μας δείξει την έξοδο από την αλλοτρίωση, την επιστροφή στις ρίζες και θα οδηγήσει στην  ανάπτυξη την περιοχή που ζούμε.
Η γνώση και η αξιοποίηση της τοπικής ιστορίας έχει στόχο να ριζώσει τους νέους στη γενέτειρά τους, στο Δήμο Ερέτριας, επιτρέποντάς τους παράλληλα να δομήσουν τη δική τους ταυτότητα. Εκτός από το νέο πρόγραμμα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και των “Future Leaders” που αφορά στη συμβολή του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη που πραγματοποιείται στην περιοχή μας, ο Δήμος Ερέτριας συμμετέχει στο δίκτυο των Σαλαμινομάχων πόλεων, με στόχο την ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Ο Δήμος μας μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα διενεργήσει διαγωνισμό ζωγραφικής στα σχολεία με θέμα τη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας». Ο νικητής με το γονέα/κηδεμόνα του θα μεταβεί για μια εβδομάδα στη Σαλαμίνα προκειμένου να παρακολουθήσει τις ετήσιες εκδηλώσεις των Σαλαμινίων.
Η προσπάθεια ξεκίνησε, μένει μόνο να βρούμε την σωστή στρατηγική που θα μας οδηγήσει στην ολοκλήρωση του σκοπού και την κατάκτηση του στόχου μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η πρωτοβουλία αυτή του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και των  “Future Leaders” να εφαρμοστεί δηλαδή πιλοτικά στην περιοχή της Ερέτριας, η στρατηγική που θα προκύψει από την εργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών,  δίνει ελπίδες ότι η αναστροφή του κλίματος και η αρχή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου μας δεν είναι μακριά! 
Σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά στο Δήμο μας, σας εύχομαι καλή επιτυχία στο πρόγραμμά σας και εγώ προσωπικά θα είμαι αρωγός σε όποια πρωτοβουλία αναλάβετε».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…