Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ»: ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ «ΔΡΟΜΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ.ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ
Οι  ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αναζήτηση νέων δρόμων επιχειρηματικότητας στην αγροτική παραγωγή είναι ελάχιστες  γιαυτο όταν προκύπτουν είναι καλό να αναδεικνύονται. Μία τέτοια πρωτοβουλία  έφερε σε πέρας την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 ο Αθλητικός Όμιλος «Άρτεμις Αγίου Γεωργίου» που διοργάνωσε στον Άγιο Γεώργιο Αυλωναρίου ενημερωτική συζήτηση με θέμα: «Εναλλακτικές καλλιέργειες- Δυνατότητες επέκτασής τους». Ομιλητές  οι νέοι καλλιεργητές Βασίλης Δαφνής και Αγάπιος Κιούσης καθώς και ο  τεχνολόγος γεωπόνος Νίκος Τόγιας. Μίλησαν για τις καλλιέργειες Αρώνιας, Γκότζι-Μπέρι, Ιπποφαούς, Μύρτιλλου κ.λ.π., καλλιέργειες τις οποίες οι ίδιοι έχουν ήδη ξεκινήσει. Η συζήτηση όπως και οι εισηγήσεις των ομιλητών κινήθηκαν σε πρακτικά ζητήματα και δεν αναλώθηκαν στις συνήθεις θεωρητικές αναλύσεις. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η προοπτική επαγγελματικής καλλιέργειας των παραπάνω φυτών και οι  δυνατότητες προώθησής τους στην αγορά.
Βασίλης Μούντριχας, Νίκος Τόγιας, Αγάπιος Κιούσης
Είναι ήδη γνωστό ότι αυτού του είδους οι εναλλακτικές καλλιέργειες, παρότι απαιτούν σοβαρή αγροτική δουλειά,εντούτοις μπορεί να καταστούν δυναμικές και να επιφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα. Οι χρήσεις των προϊόντων στην βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων διαμορφώνουν  την προοπτική μίας καλής αγοράς.
Ασφαλώς απαιτείται άλλη, πέραν της έως τώρα παραδοσιακής προσέγγισης του αγροτικού επαγγέλματος. Δηλαδή απαιτείται η απεμπλοκή από την λογική της επιδοματικής γεωργίας, την λογική τελικά που κατέστρεψε τον πρωτογενή τομέα. Χρειάζεται σύγχρονη επιχειρηματική αντίληψη. Γιαυτό είναι πεδίο που προσελκύει νέους ανθρώπους, εργατικούς και κυρίως με ανοικτούς ορίζοντες.
Η πρωτοβουλία της Ομάδας του Αγίου Γεωργίου και πρωτίστως του Προέδρου της Βασίλη Μούντριχα ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Τέτοιες προσπάθειες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης  πρέπει να ξεφυτρώσουν σε όλη την Εύβοια. Οι  αναπτυξιακές επιχειρηματικές προσπάθειες των νέων Ευβοιωτών μπορούν να διαπλάσουν ένα δυναμικό αναπτυξιακό δίκτυο ικανό να αλλάξει την μίζερη σημερινή πραγματικότητα.  Τίποτε δεν θα έρθει γρήγορα, χωρίς κόπο και με μαζική αποδοχή, τίποτε δεν θα έρθει από τις παλιές και απαξιωμένες παραγωγικές δομές του τόπου. Όλα θα έρθουν με προσωπική τόλμη, αισιοδοξία, δύναμη για δημιουργία και από την αλληλεγγύη μίας νέας γενιάς παραγωγών και δημιουργικών οικονομικών παραγόντων.
Εν αρχή όμως η ενημέρωση. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ομιλητές διότι  την εμπειρία και την αγωνία τους την μοιράζονται  με την τοπική κοινωνία. Αξίζουν συγχαρητήρια και στους συμπολίτες που δεν το βάζουν κάτω και οργανώνουν πρωτοβουλίες. Με την επιμονή, την τόλμη και μεθοδικότητα ανοίγονται οι δρόμοι της ανάπτυξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…