Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΪΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΥΡΓΟ ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΔΙΡΦΥΩΝ.

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η 1Η ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η 1η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων που έλαβε χώρα σήμερα το μεσιμέρι, μετά τις 11.00 πμ στον Πύργο Σκουντέρι  της δημοτικής ενότητας Διρφύων και την οποία διοργάνωσαν ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής με την συμμετοχή  του Ευβοϊκού Τμήματος της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελλίτι». Η προσέλευση του κόσμου  ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κάτοικοι των γύρω χωριών, επισκέπτες από την Χαλκίδα και όλη την Εύβοια αλλά ακόμη και από την Αθήνα έφθασαν στο Σκουντέρι για να δώσουν το παρών σε μία γιορτή με πολλούς συμβολισμούς και μηνύματα. Το πολιτιστικό μέρος της γιορτής ήταν κάτι παραπάνω από καταπληκτικό. Η αναπαράσταση δρώμενων από την αγροτική ζωή των παλιών εποχών, για το θέρισμα και το αλώνισμα, εμπλουτίστηκε με  υπέροχους παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν Χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής με υψηλό επίπεδο αρτιότητας και τέχνης.


Οι πολιτιστικοί σύλλογοι των γύρω χωριών πρόσφεραν τοπικά εδέσματα, όπως  ρεβύθια με το ρύζι, και τοπικό μέλι.  Στον χώρο υπήρχε έκθεση παραδοσιακών  αγροτικών εργαλείων ενώ η κοινότητα Πελλίτι μοίρασε δωρεάν σπόρους. Μοιράστηκαν επίσης φυντάνια έτοιμα για μεταφύτευση. Στην γιορτή συμμετείχαν και καλλιεργητές  νέων ειδών όπως ιπποφαές, μύρτιλο, αρώνια κ.α.
Η πρόσβαση λίγο μετά την έναρξη της γιορτής έγινε δύσκολη και οι επισκέπτες χρειάστηκε να περπατήσουν γύρω στο χιλιόμετρο μέσα στη ζέστη και την σκόνη. Το περιεχόμενο, η ζωντάνια και η ζεστασιά μίας λιτής και ταυτόχρονα πλούσιας σε περιεχόμενο αγροτικής γιορτής τους αντάμειψε με το παραπάνω.
Οι συμβολισμοί και τα μηνύματα πολλά και πυκνά. Η αναζήτηση μίας νέας πλέον σχέσης με την αγροτική παραγωγή περνά μέσα από την ανακάλυψη παλαιών και παραδοσιακών πρακτικών που ενώ δεν είναι ίσως ικανές να παράγουν εισόδημα ή να καλύψουν τις άμεσες βιοτικές ανάγκες του κάθε νοικοκυριού προσφέρουν το κίνητρο για να δοκιμαστούν νέες αντιλήψεις για την αγροτική οικονομία και πάνω σε αυτές να θεμελιωθούν σύγχρονες πλέον αλλά και στοχευμένες επενδύσεις για όσους σκοπεύουν να αναζητήσουν στην γεωργία νέες οικονομικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Για όλους τους υπόλοιπους, που δεν έχουμε τέτοιο προσανατολισμό η γνώση, η κατανόηση και κυρίως η αξιολόγηση αυτών των μικρών σε εμβέλεια αλλά μεγάλων σε συμβολισμούς αγροτικών δρώμενων είναι μία καλή αφετηρία για να αλλάξουμε τις επιλογές και τις προτεραιότητές μας ως καταναλωτές έτσι ώστε, πέραν από την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, να ενισχύσουμε και την προσπάθεια όλων εκείνων που θα επιχειρήσουν επαγγελματικά και επενδυτικά στην βιώσιμη αγροτική οικονομία και ιδίως στην βιολογική γεωργία.
Είναι κρίσιμο τέτοιες γιορτές και αγροτικά δρώμενα να ανοίγουν δρόμους προσανατολισμού για την τοπική κοινωνία. Ο τόπος μας, η Εύβοια έχει ανάγκη αυτούς τους δρόμους. Γιαυτό η σημερινή γιορτή στο Σκουντέρι ήταν μία δική της γιορτή.
Οι κόποι των διοργανωτών, όλων όσων δούλεψαν γιαυτό καθώς και του τοπικού Δήμου δεν πήγαν χαμένοι. Πέρα από τους σπόρους που θα απλωθούν στα μικρά ή μεγάλα περιβόλια μας οι σπόροι αυτής της πρωτοβουλίας μπορεί και πρέπει να δώσουν καρπούς ανάπτυξης. Καλή συνέχεια!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…