Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ


Όπως  είναι  δύσκολο  να  βρει  κάποιος  έναν  τομέα  που  πέτυχαν  οι  κομματικές   γραφειοκρατίες  των  Αθηνών  τα  τελευταία  είκοσι πέντε  χρόνια  στην  οικονομία, την  κοινωνική πολιτική,  στα  εθνικά θέματα, έτσι  και  σε τοπικό  επίπεδο  παρακολουθούμε   την  καταβαράθρωση  της  οικονομίας, του  πρωτογενή τομέα,  του  τουρισμού, του  εμπορίου  από  τους  ντόπιους  κομματάρχες .
Στην  Εύβοια  πρωταγωνιστικό ρόλο  είχαν  η  πρώην Νομαρχία  που  μετεξελίχθηκε  σε  Περιφερειακή  Ενότητα  και  τώρα ο  Καλλικρατικός   Δήμος  Χαλκιδέων  ως  συνεχιστής  μίας  πελατειακής  πολιτικής  που φέρνει υπανάπτυξη  και  γιγαντώνει την  πολιτική  διαφθορά. Δυστυχώς  η αρμοδιότητες  που πέρασαν  στο  νέο  Δήμο  ασκούνται από τους  εκπροσώπους  των κυβερνητικών  κομμάτων  που  πλειοψηφούν  στο  Δημοτικό Συμβούλιο με την ίδια  παλαιοκομματική   και  πελατειακή  λογική.
Με τις  αποφάσεις που παίρνουν  για σημαντικά θέματα  που  αφορούν  τον  πρωτογενή τομέα, το εμπόριο ,τον τουρισμό δυναμιτίζουν  και  ναρκοθετούν κάθε  προσπάθεια  για ανάταξη  της  τοπικής  οικονομίας.  Στον τομέα των  Λαϊκών Αγορών  κατάφεραν  να μετατρέψουν  σε  μειοψηφία  τους  Παραγωγούς   και να  αντιστρέψουν  την  φιλοσοφία  του  Νόμου  υπέρ  του  εισαγωγικού εμπορίου  και  του  παραεμπορίου. Οι  λαϊκές  αγορές  λειτουργούν  ανεξέλεγκτα  μέσα  στην  παραβατικότητα  χωρίς  να τηρούνται  οι  κανονισμοί  που το ίδιο  το Δημοτικό Συμβούλιο  έχει  θεσπίσει, παρά  της  διαμαρτυρίες  εκατοντάδων  οικογενειών  για  υγειονομικούς  κινδύνους  από  τα ψάρια , για όχληση  και  παρεμπόδιση  της  κυκλοφορίας.  Η  σημερινή  πλειοψηφία  αδιαφορεί επιδεικτικά.   
 Στο τελευταίο  Δημοτικό  Συμβούλιο  που έγινε  πριν  μια  εβδομάδα   ενέκριναν   παρά τις  αντιδράσεις μας  πάνω από τριάντα νέες  άδειες  πλανόδιου  και  στάσιμου  εμπορίου σε κεντρικούς  δρόμους  και  σταυροδρόμια  με φρούτα και λαχανικά, ψάρια, λεύκα είδη  και  καντίνες.
Πιστεύουμε  ότι το Εμπορικό  Επιμελητήριο, ο Εμπορικός  Σύλλογος θα  δραστηριοποιηθούν  για  να σταματήσουμε  αυτή  την  πελατειακή  πρακτική  που  καταστρέφει  την  τοπική  οικονομία .  Θα  θέλαμε  να τους  ρωτήσουμε. Δεν  αντιλαμβάνονται  ότι :
 α) Με αυτή την πρακτική  υπονομεύουν  άμεσα  την πρωτογενή  παραγωγή και στήνουν  ένα εμπορικό  δίκτυο  διανομής  που καθοδηγείται  από τους  χοντρέμπορους  εισαγωγείς;              
  β) Ακυρώνουν  την  προσπάθεια  για  ανάδειξη  των  ντόπιων προϊόντων  και  της τοπικής  κουζίνας  και  γαστρονομίας;          
  γ ) Ενθαρρύνουν  την  παραοικονομία   και την  «μαύρη»  εργασία;
  δ) Καταστρέφουν  και  ανταγωνίζονται  με αθέμιτο  τρόπο  το εγκατεστημένο  εμπόριο  που  δεν  μπορεί  να  πληρώνει  ενοίκια, ασφάλιση, φορολογία  δυσβάστακτη  σε  κράτος  και  Δήμο;
   ε) Μπορούμε  να αναδείξουμε  τουριστικά  το Δήμο  για  να αποκομίσουμε  οφέλη  στην  τοπική  οικονομία  αν  σε  όλες  τις  παραλίες  και  τα  κεντρικά  σημεία  της  Πόλης  τοποθετήσουμε  καντίνες  και  εμπόρους;  Ταιριάζει  αυτό  με  την  αισθητική μας  και τα πρότυπα  ανάπτυξης  που  ονειρευόμαστε;
 Τέλος θα  μπορούσαμε να  διαπιστώσουμε  χωρίς  να  τους  αδικούμε  ότι  έγιναν  όμηροι  της  πελατειακής  πολιτικής και  του  κομματισμού  που  ακολούθησαν  γι’ αυτό δεν  μπορούν  να  είναι  χρήσιμοι  για  την  Πόλη. Δεν έχουν  απαντήσει  εδώ και  δύο  χρόνια  στο  αίτημα  των  Νέων  βιοκαλλιεργητών  για  δημιουργία  Λαϊκής  Βιολογικών  αγροτικών προϊόντων  παρά  τις  πιέσεις μας . Δεν στηρίζουν  ούτε ενθαρρύνουν  την  απευθείας  συναλλαγή  παραγωγών  και  καταναλωτών  όπως  κάνουν πολλοί  Δήμοι  της  Χώρας.  Έχουν  εγκαταλείψει  τους  Λαχανόκηπους  που δημιούργησε  ο  Γιάννης  Σπανός  σε  αγροκτήματα  του  Δήμου  χωρίς  να  συμπληρώνουν  τα  κενά  η  να  ανανεώνουν  με κάποια   κριτήρια  της  οικογένειες που  συμμετέχουν .                                  
Σας παραθέτουμε παρακάτω τις θέσεις που δώσαμε στο δημόσιο διάλογο ως Πολιτεία Ευρίπου για τον πρωτογενή τομέα και σας καλούμε να συμμετέχετε στο διάλογο για να ξαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο.
3.1.ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Στόχος μας να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε στον πρωτογενή τομέα, όπως κλίμα, περιβάλλον, γεωγραφική θέση, ποιότητα προϊόντων και αξιοθαύμαστος διατροφικός πολιτισμός.
Η ευβοϊκή γη μπορεί να παράγει περισσότερα προϊόντα σε ποσότητα, καλύτερα σε ποιότητα, με ελκυστική συσκευασία για τους καταναλωτές των αστικών κέντρων, της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
3.1.1. Χωροθέτηση των αγροτικών ζωνών στο Ληλάντιο, στην Αυλίδα, στην Ανθηδώνα ώστε ο ζωτικός χώρος για καλλιέργεια αμπελώνων, ελαιώνων και κηπευτικών να προστατεύεται από τη δόμηση και τη λειτουργία δραστηριοτήτων που δεν έχουν σχέση με την γεωργική παραγωγή.
3.1.2. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας για την εξυπηρέτηση των χωροθετημένων αγροτικών ζωνών.
3.1.3. Αρδευτικός σχεδιασμός και δίκτυα στις αγροτικές ζώνες για την καλλιέργεια κηπευτικών και βιολογικών προϊόντων.
3.1.4. Δημιουργία θερμοκηπιακών θυλάκων για παραγωγή βιολογικών κηπευτικών με στόχο τον εφοδιασμό της πόλης με ποιοτικά ντόπια κηπευτικά, πιστοποίηση, επωνυμία και προβολή των τοπικών προϊόντων.
3.1.5. Προώθηση και υποστήριξη της λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων στο Ληλάντιο, την Αυλίδα και την Ανθηδώνα.
3.1.6. Επιδίωξη συνεργασίας με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα από τη διάθεση του αγροκτήματος 60 στρεμμάτων στο ΔΔ Καλοχωρίου με στόχο την επιμόρφωση των αγροτών μας σε νέες καλλιέργειες και νέες τεχνικές αντιμετώπισης προβλημάτων.
3.1.7. Η Χαλκίδα ως μητροπολιτικός Δήμος να δημιουργήσει Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων με την μορφή Ανώνυμης Εταιρίας σε συνεργασία με συλλόγους και συνεταιρισμούς αγροτών, την Ένωση καταναλωτών, Επιμελητήρια , Συλλόγους Επιχειρήσεων Εστίασης και ξενοδόχων κλπ.
Η σύσταση θα γίνει σύμφωνα με το Νόμο 4015/2011 Άρθρο 11.
3.1.8. Λαϊκές αγορές μόνο παραγωγών. Οι έμποροι αγροτικών προϊόντων διαχωρίζονται και σε ένα μεταβατικό στάδιο συρρικνώνονται. Το εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων απαγορεύεται σε υπαίθριους χώρους δίπλα από τις λαϊκές. Η πώληση αγροτικών προϊόντων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους απαγορεύεται από εμπόρους, επιτρέπεται όμως μόνο στους παραγωγούς πλησίον των αγροκτημάτων τους. Θεσπίζεται η δημιουργία λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων στο κέντρο της πόλης από παραγωγούς με πιστοποίηση των προϊόντων παραγωγής τους.
3.1.9. Γραφείο Στήριξης Νέων Επενδύσεων ή σχεδίων βελτίωσης στον αγροτικό τομέα με στόχο την απογραφειοκρατικοποίηση της διαδικασίας. Τεχνική- επιστημονική στήριξη αλλά και διοικητική υποβοήθηση με κίνητρα για την χρήση των επιδοτήσεων, την επιλογή χαμηλότοκων μικροδανείων, την διάθεση προϊόντων στα εμπορικά δίκτυα.
Έδρα του Κέντρου Στήριξης Αγροτικών Επενδύσεων θα είναι η Δ. Ε. Ληλαντίων.
3.1.10 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΪΚΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ
Ο Δήμος μας ως μητροπολιτικός Δήμος της Εύβοιας θα πρέπει να πρωτοστατήσει για την στροφή των ανέργων συμπολιτών μας που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επιστροφή προς τον αγροτικό τομέα.
Από τις εκτιμήσεις το 50% των νοικοκυριών που διαμένει στον ευρύτερο Δήμο κατέχει αγροτική γη και αγροικία στην ευβοϊκή ενδοχώρα στον τόπο καταγωγής.
Αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη επιστημονική- τεχνική στήριξη αλλά και διοικητική υποβοήθηση με κίνητρα θα ανοίξει δρόμο για απασχόληση σε συνδημότες μας που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και την οικογενειακή παράδοση να δραστηριοποιηθούν στην κτηνοτροφία, την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, κηπευτικών, στη μελισσοκομία.
3.1.11. Δημιουργία υποδομής σε δημοτικά κτήματα 100 λαχανόκηπων που θα διατεθούν για καλλιέργεια στις αντίστοιχες οικογένειες. Το πρόγραμμα δεν έχει στόχο την καλλιέργεια μόνο για βιοπορισμό, αλλά και την ανάπτυξη κοινωνικότητας και εκπαίδευσης για τους πολίτες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο