Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ


Όπως  είναι  δύσκολο  να  βρει  κάποιος  έναν  τομέα  που  πέτυχαν  οι  κομματικές   γραφειοκρατίες  των  Αθηνών  τα  τελευταία  είκοσι πέντε  χρόνια  στην  οικονομία, την  κοινωνική πολιτική,  στα  εθνικά θέματα, έτσι  και  σε τοπικό  επίπεδο  παρακολουθούμε   την  καταβαράθρωση  της  οικονομίας, του  πρωτογενή τομέα,  του  τουρισμού, του  εμπορίου  από  τους  ντόπιους  κομματάρχες .
Στην  Εύβοια  πρωταγωνιστικό ρόλο  είχαν  η  πρώην Νομαρχία  που  μετεξελίχθηκε  σε  Περιφερειακή  Ενότητα  και  τώρα ο  Καλλικρατικός   Δήμος  Χαλκιδέων  ως  συνεχιστής  μίας  πελατειακής  πολιτικής  που φέρνει υπανάπτυξη  και  γιγαντώνει την  πολιτική  διαφθορά. Δυστυχώς  η αρμοδιότητες  που πέρασαν  στο  νέο  Δήμο  ασκούνται από τους  εκπροσώπους  των κυβερνητικών  κομμάτων  που  πλειοψηφούν  στο  Δημοτικό Συμβούλιο με την ίδια  παλαιοκομματική   και  πελατειακή  λογική.
Με τις  αποφάσεις που παίρνουν  για σημαντικά θέματα  που  αφορούν  τον  πρωτογενή τομέα, το εμπόριο ,τον τουρισμό δυναμιτίζουν  και  ναρκοθετούν κάθε  προσπάθεια  για ανάταξη  της  τοπικής  οικονομίας.  Στον τομέα των  Λαϊκών Αγορών  κατάφεραν  να μετατρέψουν  σε  μειοψηφία  τους  Παραγωγούς   και να  αντιστρέψουν  την  φιλοσοφία  του  Νόμου  υπέρ  του  εισαγωγικού εμπορίου  και  του  παραεμπορίου. Οι  λαϊκές  αγορές  λειτουργούν  ανεξέλεγκτα  μέσα  στην  παραβατικότητα  χωρίς  να τηρούνται  οι  κανονισμοί  που το ίδιο  το Δημοτικό Συμβούλιο  έχει  θεσπίσει, παρά  της  διαμαρτυρίες  εκατοντάδων  οικογενειών  για  υγειονομικούς  κινδύνους  από  τα ψάρια , για όχληση  και  παρεμπόδιση  της  κυκλοφορίας.  Η  σημερινή  πλειοψηφία  αδιαφορεί επιδεικτικά.   
 Στο τελευταίο  Δημοτικό  Συμβούλιο  που έγινε  πριν  μια  εβδομάδα   ενέκριναν   παρά τις  αντιδράσεις μας  πάνω από τριάντα νέες  άδειες  πλανόδιου  και  στάσιμου  εμπορίου σε κεντρικούς  δρόμους  και  σταυροδρόμια  με φρούτα και λαχανικά, ψάρια, λεύκα είδη  και  καντίνες.
Πιστεύουμε  ότι το Εμπορικό  Επιμελητήριο, ο Εμπορικός  Σύλλογος θα  δραστηριοποιηθούν  για  να σταματήσουμε  αυτή  την  πελατειακή  πρακτική  που  καταστρέφει  την  τοπική  οικονομία .  Θα  θέλαμε  να τους  ρωτήσουμε. Δεν  αντιλαμβάνονται  ότι :
 α) Με αυτή την πρακτική  υπονομεύουν  άμεσα  την πρωτογενή  παραγωγή και στήνουν  ένα εμπορικό  δίκτυο  διανομής  που καθοδηγείται  από τους  χοντρέμπορους  εισαγωγείς;              
  β) Ακυρώνουν  την  προσπάθεια  για  ανάδειξη  των  ντόπιων προϊόντων  και  της τοπικής  κουζίνας  και  γαστρονομίας;          
  γ ) Ενθαρρύνουν  την  παραοικονομία   και την  «μαύρη»  εργασία;
  δ) Καταστρέφουν  και  ανταγωνίζονται  με αθέμιτο  τρόπο  το εγκατεστημένο  εμπόριο  που  δεν  μπορεί  να  πληρώνει  ενοίκια, ασφάλιση, φορολογία  δυσβάστακτη  σε  κράτος  και  Δήμο;
   ε) Μπορούμε  να αναδείξουμε  τουριστικά  το Δήμο  για  να αποκομίσουμε  οφέλη  στην  τοπική  οικονομία  αν  σε  όλες  τις  παραλίες  και  τα  κεντρικά  σημεία  της  Πόλης  τοποθετήσουμε  καντίνες  και  εμπόρους;  Ταιριάζει  αυτό  με  την  αισθητική μας  και τα πρότυπα  ανάπτυξης  που  ονειρευόμαστε;
 Τέλος θα  μπορούσαμε να  διαπιστώσουμε  χωρίς  να  τους  αδικούμε  ότι  έγιναν  όμηροι  της  πελατειακής  πολιτικής και  του  κομματισμού  που  ακολούθησαν  γι’ αυτό δεν  μπορούν  να  είναι  χρήσιμοι  για  την  Πόλη. Δεν έχουν  απαντήσει  εδώ και  δύο  χρόνια  στο  αίτημα  των  Νέων  βιοκαλλιεργητών  για  δημιουργία  Λαϊκής  Βιολογικών  αγροτικών προϊόντων  παρά  τις  πιέσεις μας . Δεν στηρίζουν  ούτε ενθαρρύνουν  την  απευθείας  συναλλαγή  παραγωγών  και  καταναλωτών  όπως  κάνουν πολλοί  Δήμοι  της  Χώρας.  Έχουν  εγκαταλείψει  τους  Λαχανόκηπους  που δημιούργησε  ο  Γιάννης  Σπανός  σε  αγροκτήματα  του  Δήμου  χωρίς  να  συμπληρώνουν  τα  κενά  η  να  ανανεώνουν  με κάποια   κριτήρια  της  οικογένειες που  συμμετέχουν .                                  
Σας παραθέτουμε παρακάτω τις θέσεις που δώσαμε στο δημόσιο διάλογο ως Πολιτεία Ευρίπου για τον πρωτογενή τομέα και σας καλούμε να συμμετέχετε στο διάλογο για να ξαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο.
3.1.ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Στόχος μας να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε στον πρωτογενή τομέα, όπως κλίμα, περιβάλλον, γεωγραφική θέση, ποιότητα προϊόντων και αξιοθαύμαστος διατροφικός πολιτισμός.
Η ευβοϊκή γη μπορεί να παράγει περισσότερα προϊόντα σε ποσότητα, καλύτερα σε ποιότητα, με ελκυστική συσκευασία για τους καταναλωτές των αστικών κέντρων, της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
3.1.1. Χωροθέτηση των αγροτικών ζωνών στο Ληλάντιο, στην Αυλίδα, στην Ανθηδώνα ώστε ο ζωτικός χώρος για καλλιέργεια αμπελώνων, ελαιώνων και κηπευτικών να προστατεύεται από τη δόμηση και τη λειτουργία δραστηριοτήτων που δεν έχουν σχέση με την γεωργική παραγωγή.
3.1.2. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας για την εξυπηρέτηση των χωροθετημένων αγροτικών ζωνών.
3.1.3. Αρδευτικός σχεδιασμός και δίκτυα στις αγροτικές ζώνες για την καλλιέργεια κηπευτικών και βιολογικών προϊόντων.
3.1.4. Δημιουργία θερμοκηπιακών θυλάκων για παραγωγή βιολογικών κηπευτικών με στόχο τον εφοδιασμό της πόλης με ποιοτικά ντόπια κηπευτικά, πιστοποίηση, επωνυμία και προβολή των τοπικών προϊόντων.
3.1.5. Προώθηση και υποστήριξη της λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων στο Ληλάντιο, την Αυλίδα και την Ανθηδώνα.
3.1.6. Επιδίωξη συνεργασίας με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα από τη διάθεση του αγροκτήματος 60 στρεμμάτων στο ΔΔ Καλοχωρίου με στόχο την επιμόρφωση των αγροτών μας σε νέες καλλιέργειες και νέες τεχνικές αντιμετώπισης προβλημάτων.
3.1.7. Η Χαλκίδα ως μητροπολιτικός Δήμος να δημιουργήσει Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων με την μορφή Ανώνυμης Εταιρίας σε συνεργασία με συλλόγους και συνεταιρισμούς αγροτών, την Ένωση καταναλωτών, Επιμελητήρια , Συλλόγους Επιχειρήσεων Εστίασης και ξενοδόχων κλπ.
Η σύσταση θα γίνει σύμφωνα με το Νόμο 4015/2011 Άρθρο 11.
3.1.8. Λαϊκές αγορές μόνο παραγωγών. Οι έμποροι αγροτικών προϊόντων διαχωρίζονται και σε ένα μεταβατικό στάδιο συρρικνώνονται. Το εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων απαγορεύεται σε υπαίθριους χώρους δίπλα από τις λαϊκές. Η πώληση αγροτικών προϊόντων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους απαγορεύεται από εμπόρους, επιτρέπεται όμως μόνο στους παραγωγούς πλησίον των αγροκτημάτων τους. Θεσπίζεται η δημιουργία λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων στο κέντρο της πόλης από παραγωγούς με πιστοποίηση των προϊόντων παραγωγής τους.
3.1.9. Γραφείο Στήριξης Νέων Επενδύσεων ή σχεδίων βελτίωσης στον αγροτικό τομέα με στόχο την απογραφειοκρατικοποίηση της διαδικασίας. Τεχνική- επιστημονική στήριξη αλλά και διοικητική υποβοήθηση με κίνητρα για την χρήση των επιδοτήσεων, την επιλογή χαμηλότοκων μικροδανείων, την διάθεση προϊόντων στα εμπορικά δίκτυα.
Έδρα του Κέντρου Στήριξης Αγροτικών Επενδύσεων θα είναι η Δ. Ε. Ληλαντίων.
3.1.10 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΪΚΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ
Ο Δήμος μας ως μητροπολιτικός Δήμος της Εύβοιας θα πρέπει να πρωτοστατήσει για την στροφή των ανέργων συμπολιτών μας που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επιστροφή προς τον αγροτικό τομέα.
Από τις εκτιμήσεις το 50% των νοικοκυριών που διαμένει στον ευρύτερο Δήμο κατέχει αγροτική γη και αγροικία στην ευβοϊκή ενδοχώρα στον τόπο καταγωγής.
Αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη επιστημονική- τεχνική στήριξη αλλά και διοικητική υποβοήθηση με κίνητρα θα ανοίξει δρόμο για απασχόληση σε συνδημότες μας που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και την οικογενειακή παράδοση να δραστηριοποιηθούν στην κτηνοτροφία, την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, κηπευτικών, στη μελισσοκομία.
3.1.11. Δημιουργία υποδομής σε δημοτικά κτήματα 100 λαχανόκηπων που θα διατεθούν για καλλιέργεια στις αντίστοιχες οικογένειες. Το πρόγραμμα δεν έχει στόχο την καλλιέργεια μόνο για βιοπορισμό, αλλά και την ανάπτυξη κοινωνικότητας και εκπαίδευσης για τους πολίτες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…