Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΧΑΝΟΝΤΑΙ 77.693.824 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑΔώδεκα έργα συνολικού προϋπολογισμού 77.693.823,81 ευρώ κινδυνεύουν να απενταχθούν στο τέλος του 2012,  δηλαδή τον επόμενο μήνα. Ο λόγος για τα προενταγμένα στο ΕΠΠΕΡΑΑ έργα Ευβοϊκών Δήμων, στον άξονα προτεραιότητας 2, είναι Βιολογικοί Καθαρισμοί και Δίκτυα Αποχέτευσης. Πρόκειται για έργα  τα οποία έχουν έως τώρα μηδενικές απορροφήσεις ενώ στα περισσότερα από αυτά τώρα εκπονούνται οι μελέτες, δηλαδή  έχουν προενταχθεί ως πράξεις αλλά δεν είναι ώριμα για οριστική ένταξη και υλοποίηση.  Οι μελέτες είναι βέβαια υποέργα  προενταγμένα στο ΕΣΠΑ αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν  καν ανατεθεί.
Το «ΕΥΒΟΙΑ 2020» έχει  πλήρη  κατάλογο αυτών των έργων αλλά δεν το δημοσιεύουμε εφόσον ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι οριστικές αποφάσεις. Στην πρόσφατη όμως συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΠΕΡΑΑ, του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον που διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ, έγινε σαφές ότι ενόψει της Αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη και με δεδομένη την υπερδέσμευση πιστώσεων πέραν του ποσού που διαθέτει το Πρόγραμμα, όσα έργα έχουν μηδενική απορρόφηση θα απενταχθούν.
Βέβαια θα «χρυσωθεί» το χάπι με την δημιουργία προσδοκιών για την ένταξή τους ως έργα γέφυρες στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά τίποτε δεν μπορεί σήμερα να είναι βέβαιο αφού ούτε ο προϋπολογισμός ούτε και το περιεχόμενο των Προγραμμάτων Περιβάλλοντος του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι οριστικά καθορισμένα.
Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι σχεδόν όλα τα έργα αναφέρονται σε οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας δηλαδή σε οικισμούς που έπρεπε να είχαν λύσει ήδη το ζήτημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων με Μονάδες τριτοβάθμιας επεξεργασίας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…