Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΧΑΝΟΝΤΑΙ 77.693.824 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑΔώδεκα έργα συνολικού προϋπολογισμού 77.693.823,81 ευρώ κινδυνεύουν να απενταχθούν στο τέλος του 2012,  δηλαδή τον επόμενο μήνα. Ο λόγος για τα προενταγμένα στο ΕΠΠΕΡΑΑ έργα Ευβοϊκών Δήμων, στον άξονα προτεραιότητας 2, είναι Βιολογικοί Καθαρισμοί και Δίκτυα Αποχέτευσης. Πρόκειται για έργα  τα οποία έχουν έως τώρα μηδενικές απορροφήσεις ενώ στα περισσότερα από αυτά τώρα εκπονούνται οι μελέτες, δηλαδή  έχουν προενταχθεί ως πράξεις αλλά δεν είναι ώριμα για οριστική ένταξη και υλοποίηση.  Οι μελέτες είναι βέβαια υποέργα  προενταγμένα στο ΕΣΠΑ αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν  καν ανατεθεί.
Το «ΕΥΒΟΙΑ 2020» έχει  πλήρη  κατάλογο αυτών των έργων αλλά δεν το δημοσιεύουμε εφόσον ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι οριστικές αποφάσεις. Στην πρόσφατη όμως συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΠΕΡΑΑ, του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον που διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ, έγινε σαφές ότι ενόψει της Αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη και με δεδομένη την υπερδέσμευση πιστώσεων πέραν του ποσού που διαθέτει το Πρόγραμμα, όσα έργα έχουν μηδενική απορρόφηση θα απενταχθούν.
Βέβαια θα «χρυσωθεί» το χάπι με την δημιουργία προσδοκιών για την ένταξή τους ως έργα γέφυρες στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά τίποτε δεν μπορεί σήμερα να είναι βέβαιο αφού ούτε ο προϋπολογισμός ούτε και το περιεχόμενο των Προγραμμάτων Περιβάλλοντος του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι οριστικά καθορισμένα.
Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι σχεδόν όλα τα έργα αναφέρονται σε οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας δηλαδή σε οικισμούς που έπρεπε να είχαν λύσει ήδη το ζήτημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων με Μονάδες τριτοβάθμιας επεξεργασίας.


Σχόλια