Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΤΙΚΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Αναδημοσίευση από «ΗΜΕΡΑ»φ.23/11/2012, σ.6
Κατά πλειοψηφία και με αρκετές παρατηρήσεις λήφθηκε η απόφαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για θετική γνωμοδότηση στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χωροθέτηση περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στο βόρειο και νότιο Ευβοϊκό κόλπο και τον Δίαυλο των Ωρεών.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος δεν έλειψαν οι εντάσεις και αρνητικές απόψεις για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κυρίως από εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων ,ενώ αρκετές διαφωνίες πάνω στο περιεχόμενο της μελέτης εκφράστηκαν από το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της μειοψηφίας οι οποίοι και γνωμοδοτούσαν τελικά αρνητικά.
Μάλιστα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η διαδικασία για την χωροθέτηση οργανωμένων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών έχει συγκεντρώσει αρκετές αντιδράσεις από το ξεκίνημά της και οι οποίες προέρχονταν τόσο από περιβαλλοντικούς συλλόγους όσο και από φορείς της Αυτοδιοίκησης. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος που κράτησε γι’ αρκετές ώρες, τόσο από παρευρισκόμενους πολίτες όσο και από μέλη της Επιτροπής. Οι αντιδράσεις και οι αρνητικές θέσεις ήταν προς διάφορες κατευθύνσεις και είχαν να κάνουν με ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, με την ανάγκη προστασίας της τουριστικής και οικιστικής  ανάπτυξης, με ζητήματα που αφορούν τις διευκολύνσεις και τις παραχωρήσεις προς το ιδιωτικό κεφάλαιο αλλά και με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς όπως και τονίστηκε χαρακτηριστικά «όλες» οι διαδικασίες και οι μελέτες έγιναν με την εμπλοκή των επιχειρηματιών». Παράλληλα δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις για επιμέρους θέματα της μελέτης και αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν πάνω σε αυτά που προτείνονται, αλλά και οι αναφορές για συμφωνία αρκετών σημείων της ΣΜΠΕ σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στην σχετική ΚΥΑ για τις υδατοκαλλιέργειες.

Την ΚΥΑ μάλιστα έχουν προσβάλει στο ΣτΕ αρκετοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι και Δήμοι, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Λοκρών αλλά και πολλοί σύλλογοι της περιοχής.
Αρκετές ενστάσεις για διάφορους και διαφορετικούς λόγους είχαν τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ.κ. Περικλής Καραΐσκος, Τάσος Χρονάς και Νίκος Στουπής, οι οποίοι και γνωμοδότησαν αρνητικά βάζοντας ζητήματα πολιτικού αλλά και τεχνικού χαρακτήρα. Μάλιστα τόσο ο κ.Καραΐσκος όσο και ο κ.Στουπής  ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης προσδιορίζοντας μεταξύ άλλων ότι εκκρεμεί και η προσφυγή στο ΣτΕ  κατά της σχετικής ΚΥΑ για τις υδατοκαλλιέργειες. Παράλληλα αρκετές παρατηρήσεις υποβλήθηκαν από εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, ορισμένες από τις οποίες έγιναν αποδεκτές, ενώ να γνωμοδοτήσει αρνητικά ζήτησαν από την Επιτροπή με επιστολή τους σύλλογοι και φορείς της Λοκρίδας. Από την πλευρά του προέδρου της Επιτροπής κ. Μπέτσιου αλλά και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Καπελέρη που συμμετείχε στην συνεδρίαση τονίστηκε η συνεισφορά που έχουν οι υδατοκαλλιέργειες στην ελληνική οικονομία, αλλά και η προσπάθεια που γίνεται για την χωροταξική οργάνωση του κλάδου ώστε να αντιμετωπιστούν μια σειρά προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν. Ωστόσο και οι ίδιοι κατέθεσα κάποιες παρατηρήσεις προς τους εκπροσώπους του φορέα «Ευβοϊκή Ανώνυμη Εταιρία Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών» που συνέταξε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» και την οποία παρουσίασαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Τελική η Επιτροπή γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά, βάζοντας ωστόσο ορισμένες παρατηρήσεις τις οποίες και δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει να ληφθούν υπόψη στην τελική έγκριση της μελέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα ζήτησε μεταξύ άλλων να μην αναπτυχθούν νέες εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή της Καρύστου που είναι ιδιαίτερα κορεσμένη, να μειωθεί η δυνατότητα αύξησης χωρητικότητας, να μην αναπτυχθούν υδατοκαλλιέργειες σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από την ΛΑΡΚΟ, να ληφθούν μέτρα προστασίας της παράκτιας αλιείας, να προβλεφθεί υποχρεωτική υδρανάπαυση, να προβλεφθεί η ανάπτυξη οστρακοκαλλιεργειών εντός των συγκεκριμένων ζωνών ώστε να καθαρίζουν τα νερά, ενώ παράλληλα προσδιορίστηκε η ανάγκη για συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης των υδάτων που υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τέλος τονίστηκε και η δυνατότητα επαναφοράς του θέματος στη συζήτηση για το χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…