Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΤΙΚΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ




Αναδημοσίευση από «ΗΜΕΡΑ»φ.23/11/2012, σ.6
Κατά πλειοψηφία και με αρκετές παρατηρήσεις λήφθηκε η απόφαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για θετική γνωμοδότηση στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χωροθέτηση περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στο βόρειο και νότιο Ευβοϊκό κόλπο και τον Δίαυλο των Ωρεών.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος δεν έλειψαν οι εντάσεις και αρνητικές απόψεις για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κυρίως από εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων ,ενώ αρκετές διαφωνίες πάνω στο περιεχόμενο της μελέτης εκφράστηκαν από το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της μειοψηφίας οι οποίοι και γνωμοδοτούσαν τελικά αρνητικά.
Μάλιστα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η διαδικασία για την χωροθέτηση οργανωμένων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών έχει συγκεντρώσει αρκετές αντιδράσεις από το ξεκίνημά της και οι οποίες προέρχονταν τόσο από περιβαλλοντικούς συλλόγους όσο και από φορείς της Αυτοδιοίκησης. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος που κράτησε γι’ αρκετές ώρες, τόσο από παρευρισκόμενους πολίτες όσο και από μέλη της Επιτροπής. Οι αντιδράσεις και οι αρνητικές θέσεις ήταν προς διάφορες κατευθύνσεις και είχαν να κάνουν με ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, με την ανάγκη προστασίας της τουριστικής και οικιστικής  ανάπτυξης, με ζητήματα που αφορούν τις διευκολύνσεις και τις παραχωρήσεις προς το ιδιωτικό κεφάλαιο αλλά και με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς όπως και τονίστηκε χαρακτηριστικά «όλες» οι διαδικασίες και οι μελέτες έγιναν με την εμπλοκή των επιχειρηματιών». Παράλληλα δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις για επιμέρους θέματα της μελέτης και αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν πάνω σε αυτά που προτείνονται, αλλά και οι αναφορές για συμφωνία αρκετών σημείων της ΣΜΠΕ σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στην σχετική ΚΥΑ για τις υδατοκαλλιέργειες.

Την ΚΥΑ μάλιστα έχουν προσβάλει στο ΣτΕ αρκετοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι και Δήμοι, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Λοκρών αλλά και πολλοί σύλλογοι της περιοχής.
Αρκετές ενστάσεις για διάφορους και διαφορετικούς λόγους είχαν τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ.κ. Περικλής Καραΐσκος, Τάσος Χρονάς και Νίκος Στουπής, οι οποίοι και γνωμοδότησαν αρνητικά βάζοντας ζητήματα πολιτικού αλλά και τεχνικού χαρακτήρα. Μάλιστα τόσο ο κ.Καραΐσκος όσο και ο κ.Στουπής  ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης προσδιορίζοντας μεταξύ άλλων ότι εκκρεμεί και η προσφυγή στο ΣτΕ  κατά της σχετικής ΚΥΑ για τις υδατοκαλλιέργειες. Παράλληλα αρκετές παρατηρήσεις υποβλήθηκαν από εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, ορισμένες από τις οποίες έγιναν αποδεκτές, ενώ να γνωμοδοτήσει αρνητικά ζήτησαν από την Επιτροπή με επιστολή τους σύλλογοι και φορείς της Λοκρίδας. Από την πλευρά του προέδρου της Επιτροπής κ. Μπέτσιου αλλά και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Καπελέρη που συμμετείχε στην συνεδρίαση τονίστηκε η συνεισφορά που έχουν οι υδατοκαλλιέργειες στην ελληνική οικονομία, αλλά και η προσπάθεια που γίνεται για την χωροταξική οργάνωση του κλάδου ώστε να αντιμετωπιστούν μια σειρά προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν. Ωστόσο και οι ίδιοι κατέθεσα κάποιες παρατηρήσεις προς τους εκπροσώπους του φορέα «Ευβοϊκή Ανώνυμη Εταιρία Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών» που συνέταξε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» και την οποία παρουσίασαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Τελική η Επιτροπή γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά, βάζοντας ωστόσο ορισμένες παρατηρήσεις τις οποίες και δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει να ληφθούν υπόψη στην τελική έγκριση της μελέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα ζήτησε μεταξύ άλλων να μην αναπτυχθούν νέες εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή της Καρύστου που είναι ιδιαίτερα κορεσμένη, να μειωθεί η δυνατότητα αύξησης χωρητικότητας, να μην αναπτυχθούν υδατοκαλλιέργειες σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από την ΛΑΡΚΟ, να ληφθούν μέτρα προστασίας της παράκτιας αλιείας, να προβλεφθεί υποχρεωτική υδρανάπαυση, να προβλεφθεί η ανάπτυξη οστρακοκαλλιεργειών εντός των συγκεκριμένων ζωνών ώστε να καθαρίζουν τα νερά, ενώ παράλληλα προσδιορίστηκε η ανάγκη για συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης των υδάτων που υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τέλος τονίστηκε και η δυνατότητα επαναφοράς του θέματος στη συζήτηση για το χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο