Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: ΕΥΡΩΠΗ 2020



Αντιδρώντας στην κρίση, η ΕΕ δρομολόγησε το 2010 τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η στρατηγική ενθαρρύνει την ανάπτυξη που βασίζεται στην εκπαίδευση και την καινοτομία, προωθεί την αποτελεσματική χρήση των πόρων, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και στηρίζει τη συμμετοχή όλων των μελών της κοινωνίας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, καθορίστηκαν στη στρατηγική πέντε πρωταρχικοί στόχοι για την Ευρώπη και επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους έως το 2020.
Τα κράτη μέλη πρέπει να καταρτίσουν εθνικά προγράμματα που συμβάλλουν στην εκπλήρωση αυτών των στόχων. Τα εν λόγω προγράμματα συνοδεύονται από επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, οι οποίες θα συνδράμουν στην επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων.
Λόγω του υψηλού επιπέδου δημοσίων επενδύσεων και του αριθμού των προγραμμάτων της ΕΕ που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο, η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι πεπεισμένη ότι η επιτυχία της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» εξαρτάται από την πλήρη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών. Πρόσφατα, πολλές περιφέρειες και πόλεις ανέδειξαν μάλιστα τη Στρατηγική σε σημείο αναφοράς των σχεδίων τους για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, ώστε οι περιφέρειες και οι πόλεις να εισακουστούν στον πολιτικό διάλογο, να ενισχυθεί ο ρόλος τους στα προγράμματα των εθνικών κυβερνήσεων που συνδέονται με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και να διασφαλιστεί ότι συμβάλλουν πλήρως στην ενδεχόμενη μεσοπρόθεσμη αξιολόγηση της Στρατηγικής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2014.

Πώς συμβάλλει η ΕτΠ στην υποστήριξη της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»
Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» αποτελεί μια από τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής των Περιφερειών. Η ΕτΠ συμβάλλει στην υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» ως εξής:
Υιοθέτηση γνωμοδοτήσεων αναφορικά με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ
Ανταποκρινόμενη στον θεσμικό της ρόλο, η ΕτΠ προωθεί τις θέσεις του τοπικού και του περιφερειακού επιπέδου όσον αφορά τη νομοθεσία της ΕΕ. Αυτό επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση γνωμοδοτήσεων για προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Η ΕτΠ προβαίνει επίσης σε πολιτικές δηλώσεις πριν από κάθε σημαντικό στάδιο εξέλιξης στον κύκλο πολιτικής της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».


Η έκθεση παρακολούθησης της ΕτΠ για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και η πλατφόρμα παρακολούθησης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»
Η ΕτΠ δημιούργησε την πλατφόρμα παρακολούθησης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία συλλέγει επιτόπιες πληροφορίες μελετών και συνεδριάσεων αναφορικά με τη συμβολή του τοπικού και του περιφερειακού επιπέδου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των στρατηγικών «Ευρώπη 2020» στα κράτη μέλη. Οποιαδήποτε τοπική ή περιφερειακή αρχή μπορεί να προσχωρήσει στην Πλατφόρμα. Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Πλατφόρμα ξεκίνησε την πρώτη από τις επτά έρευνες με στόχο να αξιολογηθεί η υλοποίηση καθεμιάς από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2013 (βλέπε παρακάτω). Επιπλέον, μία φορά τον χρόνο η ΕτΠ εκδίδει την έκθεση παρακολούθησης για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», βάσει των πορισμάτων της Πλατφόρμας.

Διασκέψεις και έρευνες: αξιολόγηση των επτά εμβληματικών πρωτοβουλιών
Η ΕτΠ διοργανώνει μια σειρά επτά διασκέψεων – μία για κάθε εμβληματική πρωτοβουλία - υπό τον τίτλο Διάσκεψη της ΕτΠ για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» - Οι περιφέρειες και οι πόλεις υλοποιούν την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη. Οι εκδηλώσεις αυτές απευθύνονται σε εκπροσώπους των τοπικών και των περιφερειακών αρχών με το εξής ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα:
Νεολαία σε κίνηση: 13 Δεκεμβρίου 2012, Βρυξέλλες
Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας: 28 Φεβρουαρίου/Μάρτιος 2013, Δουβλίνο
Βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης:10 Απριλίου 2013, Βρυξέλλες
Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της φτώχειας: 29 Μαΐου 2013, Βρυξέλλες
Ψηφιακό θεματολόγιο: 2 Ιουλίου 2013, Βρυξέλλες
Μια Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους: 6 Σεπτεμβρίου 2013, Βίλνα
Ένωση καινοτομίας: 26 Νοεμβρίου 2013, Βρυξέλλες

Πριν από κάθε διάσκεψη, η πλατφόρμα παρακολούθησης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» θα διεξάγει έρευνα, η οποία θα εστιάζεται στην εκάστοτε, υπό συζήτηση, εμβληματική πρωτοβουλία.

Στήριξη της ανάπτυξης: οι 5 στόχοι για την ΕΕ έως το 2020

1.       Απασχόληση: Το 75% των ατόμων ηλικίας 20-64 ετών πρέπει να έχει απασχόληση.
2.       Ε&Α / καινοτομία: Το 3% του ΑΕγχΠ της ΕΕ πρέπει να επενδύεται στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία (δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις).
3.       Κλιματική αλλαγή / ενέργεια: Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% (ή ακόμη και κατά 30%, εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις) σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Το 20% της ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 20% αύξηση της ενεργειακής απόδοσης
4.       Εκπαίδευση: Μείωση των ποσοστών πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου κάτω του 10% Τουλάχιστον το 40% των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών πρέπει να έχουν συμπληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση
5.       Φτώχεια / κοινωνικός αποκλεισμός

Για περισσότερες πληροφορίες ή εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε στο έργο της ΕτΠ σχετικά με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο: www.cor.europa.eu/europe2020

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο