Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΠΑΡΑΓΩΝ ΧΡΟΝΟΣ……. του Γιώργου Καπόπουλου
 (από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 10/10/2012)
«Μακροπρόθεσμα όλοι θα έχουμε πεθάνει» («In the long run we are all dead»), ήταν η απάντηση του Κέινς στους συντηρητικούς οικονομολόγους στις αρχές της δεκαετίας του '30. Με άλλα λόγια, η παράμετρος του χρόνου έχει αποφασιστική σημασία, καθώς συναρτάται με τις αντοχές της κοινωνίας και την πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα, όταν πρόκειται για την εφαρμογή συνταγών που παράγουν ύφεση και ανεργία.
Στην Αθήνα χθες η Μέρκελ είπε με καθυστέρηση το αυτονόητο, ότι η Γερμανία εξάγει στις χώρες της Ευρωζώνης το 40% των συνολικών εξαγωγών της και ότι η παρατεταμένη ύφεση, ανεργία και αποσταθεροποίηση απειλούν τα ζωτικά συμφέροντα της Γερμανίας.
Η στροφή έχει αρχίσει, το πρόβλημα είναι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής της. Για τη γερμανική πλευρά ο ορίζοντας είναι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013. Μέχρι τότε, το Βερολίνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην καταρρεύσουν οι χώρες του Νότου, αλλά δεν μπορεί να διαχειρισθεί ριζοσπαστικά μέτρα όπως η τραπεζική ένωση, η εγγύηση των καταθέσεων, το ευρω-ομόλογο και κάποια δόση ελεγχόμενου πληθωρισμού, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
Η Αγκ. Μέρκελ μπορεί με την πυρετώδη κινητοποίησή της να αποφύγει τη σύμπηξη ενός Μετώπου του Νότου, αλλά θα πρόκειται για μια συμφωνία κορυφής.


Στην Ελλάδα οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί, στην Ισπανία απειλείται η εθνική ενότητα της χώρας, με την Καταλονία να «φλερτάρει» με απόσχιση, στην Ιταλία είναι άγνωστο τι θα προκύψει μετά τις εκλογές της Ανοιξης, αλλά η μεγάλη εκκρεμότητα-ωρολογιακή βόμβα που υπάρχει λέγεται Γαλλία: Ο Φ. Ολάντ παίζει με τη φωτιά μιας γενικευμένης κοινωνικής εξέγερσης, καθώς η εφαρμογή των πρωτοφανών για τη χώρα περικοπών που προώθησε, μπορεί να πυροδοτήσει εξέγερση ανάλογη με αυτήν που παρέλυσε τη χώρα στα τέλη του 1995.
Η γερμανική πολιτική ατζέντα μάς οδηγεί σε ένα δωδεκάμηνο θρίλερ, όπου η θωράκιση του Νότου θα είναι εύθραυστη απέναντι στις Αγορές, με τον φόβο η κοινωνική δυσαρέσκεια να πάρει μορφή πολιτικής εξέγερσης ανά πάσα στιγμή.
Ο χρόνος πιέζει δραματικά, αλλά καλύτερο σενάριο δεν υπάρχει: Η Μέρκελ έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες ρεαλιστικής προσαρμογής και περαιτέρω βήματα θα οδηγήσουν σε σοβαρή εσωτερική πολιτική κρίση.
Στα παραπάνω υπάρχουν δυό άγνωστες παράμετροι: Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και η αντίδραση του Ομπάμα σε περίπτωση επανεκλογής του.
Για την Ουάσιγκτον το παιχνίδι καθυστέρησης που παίζει το Βερολίνο δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά αμφισβητεί ευθέως τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στη Διατλαντική Σχέση.
Χωρίς την εμπλοκή τους στις ευρωπαϊκές ισορροπίες, οι ΗΠΑ χάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ισχύος και του κύρους τους ως Παγκόσμιας Δύναμης, είναι σε αδύνατη θέση τόσο απέναντι στην Κίνα όσο και την Ρωσία, και δεν μπορούν να διανοηθούν οποιαδήποτε σοβαρή πολιτική και πολύ περισσότερο στρατιωτική εμπλοκή στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Με δυό λόγια, στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των εξελίξεων στην Ευρωζώνη. Στον ίδιο βαθμό που η επανεκλογή του Ουίλσον το 1916 έκρινε την έκβαση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και η τρίτη θητεία του Ρούζβελτ μετά τις εκλογές του 1940 την έκβαση του Β' Παγκοσμίου.
Η Ευρωζώνη περιμένει την επανεκλογή Ομπάμα, όπως το 1918 περίμενε τους ξεκούραστους στρατιώτες του στρατηγού Πέρσιγκ και το 1944 τις στρατιές του Αϊζενχάουερ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…