Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ


Οι δεκατρείς Νέοι Γεωργοί που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Κατάρτισης. Από αριστερά: Γιώργος Χουλιάρας (Βίταλο Κύμης), Κατερίνα Μαστροκώστα (Δύστος), Χαράλαμπος Μαντάς (Άγιος Νικόλαος), Κατερίνα Λάμπρου (Δροσιά), Ανδρέας Αλεξανδρής (Άγιος Γεώργιος Αυλωναρίου), Ευαγγελία Κόλια (Στρόπωνες), Γιάννης Αλατζάς (Κήρυνθος), Ελευθερία Σταματάκη (Νέα Αρτάκη), Μιχάλης Τσότσος (Πέι Δοκού Χαλκίδα), Κατερίνα Καμπούρη (Στρόπωνες), Θανάσης Παπαϊώαννου (Στρόπωνες), Αργύρης Σούφρας (Καστέλα Ψαχνών), Γιώργος Ευαγγελινός ( Μύτικας)

Ολοκληρώθηκε, σήμερα, 24 Νοεμβρίου 2012, το Πρόγραμμα Κατάρτισης Νέων Γεωργών με  θέμα: ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ- ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ». Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Νέας Αρτάκης και ήταν το πρώτο που διοργανώθηκε μετά από έξι χρόνια πλήρους αδράνειας του Κέντρου. Η ανασύστασή του συμπίπτει με την έναρξη της λειτουργίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ» που προέκυψε  μετά τη συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ, του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «Δήμητρα», Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π, ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. το 2011.
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν υποχρεωτικά δεκατρείς Νέοι Γεωργοί από την Εύβοια οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί για τις επενδύσεις τους στην γεωργική παραγωγή από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και η κατάρτιση αποτελούσε μέρος των δεσμεύσεών τους. Εάν δεν είχε λειτουργήσει το Κέντρο Δήμητρα Νέας Αρτάκης αυτοί οι Νέοι Γεωργοί καθώς και άλλου τριάντα επτά υπόχρεοι έπρεπε να μετακινηθούν εκτός του Νομού για να παρακολουθήσουν την κατάρτιση.
Το Πρόγραμμα  είχε διάρκεια εκατό πενήντα (150) ωρών και αναπτύχθηκαν είκοσι πέντε (θεματικές ενότητες) ενώ έγιναν και δύο πρακτικές ασκήσεις. Στην κατάρτιση συμμετείχαν γεωτεχνικοί επιστήμονες πιστοποιημένοι στον ΕΚΕΠΙΣ τόσο από την Εύβοια όσο και από την Αθήνα. Τώρα που ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα οι καταρτισθέντες δικαιούνται πλέον να λάβουν και την τελευταία δόση της χρηματοδότησης του επιχειρησιακού επενδυτικού προγράμματος που υλοποιούν.
Το Πρόγραμμα διεξήχθη στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και είχε την συμπαράσταση της Περιφέρειας και του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταμάτη Καπελέρη. Σημαντική πάντως ήταν και η συμβολή του Βορειοευβοιώτη Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Βασίλη Γκίκα ο οποίος στήριξε την επανεκκίνηση της λειτουργίας του κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Νέας Αρτάκης, χωρίς την δράση του οποίου οι Ευβοιώτες Νέοι Γεωργοί δεν θα είχαν την ευκαιρία να καταρτιστούν στον τόπο τους. Αντίστοιχη ασφαλώς είναι και η συμβολή τους στη διεξαγωγή του δεύτερου Προγράμματος που ήδη ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου 2012 στην Ιστιαία και το οποίο στηρίζει επίσης με την παροχή Αίθουσας και διοικητικής υποστήριξης το Επιμελητήριο Εύβοιας και ο πρόεδρός του κ. Παν. Σίμωσης.
Δομές, όπως το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Νέας Αρτάκης, έχουν ζωτική σημασία για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα στην Εύβοια, εφόσον ασφαλώς οργανωθούν και λειτουργήσουν σε νέα βάση αξιοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους κατάρτισης ενηλίκων και κυρίως εντάσσοντας στις θεματικές της κατάρτισης ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων στηρίζοντας τόσο του Νέους Γεωργούς όσο και ενθαρρύνοντας την προώθηση νέων δομών οργάνωσης της παραγωγής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…