Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ»: ΜΙΑ ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΠΟΛΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ.


Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, για δύο ώρες,  το Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου πλημμύρισε από τις υπέροχες μελωδίες στο πιάνο και το αρμόνιο που χάρισαν οι μαθητές των τάξεων της κ. Ιωάννας Γκάρα και Σταυρούλας Κοντάκη του Δημοτικού Ωδείου της Χαλκίδας. Μία ακόμη υπέροχη μουσική πανδαισία από έναν καταξιωμένο μουσικό εργαστήριο της πόλης που φέρει το όνομα του πιο λαμπρού μουσικού της τέκνου του Νικόλαου Σκαλκώτα, που ανήκει στην πόλη καθ΄ότι είναι δημοτικό αλλά μάλλον δεν αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά της μελήματα.
Το κτίριο της οδού Κριεζή που φιλοξενεί την μουσική κυψέλη του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας» χρειάζεται και αυτό φροντίδα για να αντέξει στον χρόνο, να γίνει λειτουργικότερο και κυρίως να είναι αντάξιο όχι μόνο της αποστολής του Ωδείου που στεγάζει αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
Είναι καιρός λοιπόν οι ιθύνοντες της πολιτιστικής και πνευματικής λειτουργίας της  πόλης να αναθεωρήσουν την  έως τώρα διαχειριστική- επαρχιώτικη επικοινωνιακή τους πρακτική και να δώσουν  προσοχή στην ποιότητα και το ουσιαστικό έργο  που παράγεται σε δομές πολιτισμού  από ανθρώπους με αφοσίωση σε αυτό.
Είναι πάντως ιδιαίτερα σημαντικό στον αντίποδα αυτής της κατάστασης να έρχονται στιγμές αναγνώρισης και καταξίωσης όπως αυτή που θα συμβεί το επόμενο Σάββατο, 20 Μαρτίου 2013, ώρα 8 μμ με την βράβευση του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας από το Αρχηγείο και την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος ως αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στη Μουσική Παιδεία και τον Πολιτισμό. Η βράβευση θα γίνει το πλαίσιο της «Συναυλίας Μουσικής Δωματίου», με τους: ΜΑΡΣΕΛ ΣΠΙΝΕΙ, βιολοντσέλο και ΓΙΑΝΝΑ ΓΚΑΡΑ, Πιάνο.
Στιγμιότυπο από το finale  της Μαθητικής Συναυλίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…

Η ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.

Οι «ρητινοσυλλέκτες» ή «ρητινοκαλλιεργητές» ή κατά την παλαιότερη ονομασία οι «ρετσινάδες», αποτελούν μία επαγγελματική ομάδα, με λιγότερα πλέον από 2.000 άτομα σε όλη την χώρα, η οποία είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την Εύβοια και συγκεκριμένα με την Βόρεια Εύβοια. Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας είναι η πρώτη σε παραγωγή ρητίνης πανελλαδικά και τα σωματεία των ρητινοκαλλιεργητών είναι το πολυπληθέστερα. Παλαιότερα ο κλάδος και πολυπληθής ήταν και η παραγωγή πολύ μεγαλύτερη. Κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αποδεκάτισαν τον κλάδο και μείωσαν την παραγωγή. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικότερα ο ανταγωνισμός με άλλες χώρες που παράγουν υποπροϊόντα προερχόμενα από την επεξεργασία της χημικής ρητίνης όπως η Κίνα, αλλά και οι συνθήκες και όροι εργασίας, το επαγγελματικό εν γένει καθεστώς. Οι ρητινοκαλλιεργητές περιμένουν πολλούς μήνες για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις ενώ παραμένουν εντελώς έξω από τη διαδικασία προώθησης  της παραγόμενης πρώτης ύλης στην αγορά.

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…