Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ" ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟΝ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Οι εξελίξεις γύρω από το ΤΕΙ Χαλκίδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΘΗΝΑ» δεν είναι εκ του αποτελέσματος αρνητικές. Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο δημοσίευμα σε τούτο τον ιστότοπο (βλ. http://www.evia2020.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4.html) ότι απαιτείται η Αναβάθμιση του ΤΕΙ και εκεί αναπτύσσαμε τους λόγους για τους οποίους το ΤΕΙ της Χαλκίδας  πρέπει να παραμείνει ακέραιο και να αναβαθμιστεί  αξιοποιώντας την νευραλγική θέση της πόλης.
Ο ορισμός του ΤΕΙ της Χαλκίδας ως έδρας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας δεν είναι μόνο ένα εύλογο αίτημα αλλά έχει πολυσχιδή σημασία τόσο για την λειτουργία της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια όσο και για την ίδια την συνοχή της Περιφέρειας.
Είτε θέλουν είτε δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν η Χαλκίδα είναι μία δυναμική πόλη, η μεγαλύτερη της Περιφέρειας και η δυναμικότητα αυτή δεν κάμπτεται με υπαγωγή σε δήθεν ενιαίο διοικητικό κέντρο.  Οι δύο ισχυρές πόλεις της Περιφέρειας  χρειάζεται να έχουν ισόρροπο ρόλο αξιοποιώντας η κάθε μία τα πλεονεκτήματα της θέσης της.  Η ισόρροπη ανάπτυξη των δύο πόλεων δεν μπορεί να υποκύπτει στην επιβολή της πρωτοκαθεδρίας της έδρας της Περιφέρειας η οποία ως έδρα διεκδικεί αλλαζονικά να συγκεντρώνει όλες τις δομές λήψεις των Αποφάσεων. Την θέση της στην περιφερειακή συνείδηση  της κοινωνίας της Στερεάς Ελλάδας η Λαμία δεν την κατακτά μέσα από την επιβολή της έναντι της Χαλκίδας. Την κατακτά ως διοικητική έδρα της Περιφέρειας με την αναγνώριση και στην Χαλκίδα της δυνατότητας να φιλοξενήσει δομές και να αναλάβει ρόλους, όπως εν προκειμένω την έδρα της ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Εν τούτοις ακολουθήθηκε η πεπατημένη της επιβολής πελατειακών και τοπικιστικών επιλογών  που για μία ακόμη φορά φέρνουν την Εύβοια αντιμέτωπη με την περιθωριοποίηση. Δυστυχώς σε αυτό συμβάλλει και η σιωπηρή σύγχυση της Περιφερειακής Ηγεσίας  που όφειλε να αναλάβει πρωτοβουλίες σύνθεσης και στοχευμένης διεκδίκησης των συμφερόντων της Περιφέρειας. Δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν έγινε με αποτέλεσμα την βαθειά ρηγμάτωση της έτσι και αλλιώς αμφισβητούμενης περιφερειακής συνείδησης. Έτσι όμως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν έχει προοπτική. Θα παραμένει διαρκώς διασπασμένη και  παραδομένη στον ανούσιο πολλές φορές ενδοπεριφερειακό ανταγωνισμό.
Έως τώρα η σχέδιο ΑΘΗΝΑ ανέδειξε την αδυναμία της Περιφέρειας να αποκτήσει κοινό στόχο και κοινό βηματισμό. Έτσι και αλλιώς αυτό δεν θα γινόταν με την Εύβοια και την Χαλκίδα στο περιθώριο και την υποβάθμιση.
Ο αγώνας όλων των φορέων της Εύβοιας για την αναβάθμιση του ΤΕΙ της Χαλκίδας και τον ορισμό της  πόλης ως έδρας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας  είναι  όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένος. Είναι μονόδρομος. Σε μία εποχή που η Γνώση και η  Καινοτομία ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης δεν μπορεί η Εύβοια και η Χαλκίδα να παραμένει  καταμετρητής χαμένων ευκαιριών. Με την κατάκτηση της θέσης που αξίζει στην Χαλκίδα στο πεδίο της Γνώσης και της Καινοτομίας μπορούμε να ελπίζουμε ότι η μοίρα αυτού του τόπου  έχει τη δυνατότητα να αλλάξει. Γιαυτό δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση.
 Όσο  γρηγορότερα τα καταλάβουν αυτό και στην υπόλοιπη Περιφέρεια θα υπάρξει ίσως ευκαιρία  να αλλάξει και η δική της μοίρα. Αλλιώς  θα παραμείνει απλά ένα προσωρινό διοικητικό περίγραμμα χωρίς  ψυχή και προοπτική στο δύσκολο και πολύ κοντινό αύρ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…