Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ" ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟΝ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Οι εξελίξεις γύρω από το ΤΕΙ Χαλκίδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΘΗΝΑ» δεν είναι εκ του αποτελέσματος αρνητικές. Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο δημοσίευμα σε τούτο τον ιστότοπο (βλ. http://www.evia2020.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4.html) ότι απαιτείται η Αναβάθμιση του ΤΕΙ και εκεί αναπτύσσαμε τους λόγους για τους οποίους το ΤΕΙ της Χαλκίδας  πρέπει να παραμείνει ακέραιο και να αναβαθμιστεί  αξιοποιώντας την νευραλγική θέση της πόλης.
Ο ορισμός του ΤΕΙ της Χαλκίδας ως έδρας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας δεν είναι μόνο ένα εύλογο αίτημα αλλά έχει πολυσχιδή σημασία τόσο για την λειτουργία της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια όσο και για την ίδια την συνοχή της Περιφέρειας.
Είτε θέλουν είτε δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν η Χαλκίδα είναι μία δυναμική πόλη, η μεγαλύτερη της Περιφέρειας και η δυναμικότητα αυτή δεν κάμπτεται με υπαγωγή σε δήθεν ενιαίο διοικητικό κέντρο.  Οι δύο ισχυρές πόλεις της Περιφέρειας  χρειάζεται να έχουν ισόρροπο ρόλο αξιοποιώντας η κάθε μία τα πλεονεκτήματα της θέσης της.  Η ισόρροπη ανάπτυξη των δύο πόλεων δεν μπορεί να υποκύπτει στην επιβολή της πρωτοκαθεδρίας της έδρας της Περιφέρειας η οποία ως έδρα διεκδικεί αλλαζονικά να συγκεντρώνει όλες τις δομές λήψεις των Αποφάσεων. Την θέση της στην περιφερειακή συνείδηση  της κοινωνίας της Στερεάς Ελλάδας η Λαμία δεν την κατακτά μέσα από την επιβολή της έναντι της Χαλκίδας. Την κατακτά ως διοικητική έδρα της Περιφέρειας με την αναγνώριση και στην Χαλκίδα της δυνατότητας να φιλοξενήσει δομές και να αναλάβει ρόλους, όπως εν προκειμένω την έδρα της ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Εν τούτοις ακολουθήθηκε η πεπατημένη της επιβολής πελατειακών και τοπικιστικών επιλογών  που για μία ακόμη φορά φέρνουν την Εύβοια αντιμέτωπη με την περιθωριοποίηση. Δυστυχώς σε αυτό συμβάλλει και η σιωπηρή σύγχυση της Περιφερειακής Ηγεσίας  που όφειλε να αναλάβει πρωτοβουλίες σύνθεσης και στοχευμένης διεκδίκησης των συμφερόντων της Περιφέρειας. Δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν έγινε με αποτέλεσμα την βαθειά ρηγμάτωση της έτσι και αλλιώς αμφισβητούμενης περιφερειακής συνείδησης. Έτσι όμως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν έχει προοπτική. Θα παραμένει διαρκώς διασπασμένη και  παραδομένη στον ανούσιο πολλές φορές ενδοπεριφερειακό ανταγωνισμό.
Έως τώρα η σχέδιο ΑΘΗΝΑ ανέδειξε την αδυναμία της Περιφέρειας να αποκτήσει κοινό στόχο και κοινό βηματισμό. Έτσι και αλλιώς αυτό δεν θα γινόταν με την Εύβοια και την Χαλκίδα στο περιθώριο και την υποβάθμιση.
Ο αγώνας όλων των φορέων της Εύβοιας για την αναβάθμιση του ΤΕΙ της Χαλκίδας και τον ορισμό της  πόλης ως έδρας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας  είναι  όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένος. Είναι μονόδρομος. Σε μία εποχή που η Γνώση και η  Καινοτομία ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης δεν μπορεί η Εύβοια και η Χαλκίδα να παραμένει  καταμετρητής χαμένων ευκαιριών. Με την κατάκτηση της θέσης που αξίζει στην Χαλκίδα στο πεδίο της Γνώσης και της Καινοτομίας μπορούμε να ελπίζουμε ότι η μοίρα αυτού του τόπου  έχει τη δυνατότητα να αλλάξει. Γιαυτό δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση.
 Όσο  γρηγορότερα τα καταλάβουν αυτό και στην υπόλοιπη Περιφέρεια θα υπάρξει ίσως ευκαιρία  να αλλάξει και η δική της μοίρα. Αλλιώς  θα παραμείνει απλά ένα προσωρινό διοικητικό περίγραμμα χωρίς  ψυχή και προοπτική στο δύσκολο και πολύ κοντινό αύρ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο