Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΚΑΜΨΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ»


  Tου Slavoj Zizek / The Guardian


Σε πρόσφατο τεύχος του Spectator δημοσιεύτηκε κύριο άρθρο με τίτλο «Γιατί το 2012 ήταν η καλύτερη χρονιά απ’ όλες». Να τι έγραφε, αρχίζοντας: «Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά το 2012 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του κόσμου... Ποτέ δεν υπήρξε λιγότερη πείνα και αρρώστιες ή περισσότερη ευημερία. Η Δύση παραμένει σε οικονομική κατάθλιψη, αλλά οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες προοδεύουν και οι λαοί βγαίνουν από τη φτώχεια με μεγάλη ταχύτητα...».

Η ίδια ιδέα έχει αναπτυχθεί συστηματικά σε κάμποσα βιβλία, από το «Rational Optimist» του Ματ Ρίντλεϊ μέχρι το «The Better Angels of Our Nature» του Στίβεν Πίνκερ. Υπάρχει επίσης μια πιο ρεαλιστική εκδοχή που συχνά ακούγεται: Κρίση, ποια κρίση; Κοιτάξτε τις χώρες BRIC –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα– ή την Πολωνία, τη Ν. Κορέα, ακόμα και αφρικανικές χώρες  όλες προοδεύουν. Χαμένη είναι η δυτική Ευρώπη και, ως ένα βαθμό, οι ΗΠΑ, επομένως δεν έχουμε να κάνουμε με παγκόσμια κρίση, αλλά απλώς με τη μετατόπιση της προόδου μακριά από τη Δύση. Η περιγραφή της κρίσης ως παγκόσμιου φαινομένου είναι τυπικά ευρωκεντρική άποψη, προερχόμενη από αριστερούς που συνήθως τονίζουν τον αντι-ευρωκεντρισμό τους.


Προκύπτει όμως το εξής ερώτημα: αν μόνο η Ευρώπη είναι σε προϊούσα παρακμή, ποιος αντικαθιστά την ηγεμονία της; Η απάντηση είναι: «Ο καπιταλισμός με ασιατικές αξίες» – κάτι βέβαια που δεν έχει καμιά σχέση με τους ασιατικούς λαούς, αλλά σίγουρα με την τάση του σύγχρονου καπιταλισμού να περιορίσει ή και να καταργήσει τη δημοκρατία.
Ολοι οι ριζοσπάστες στοχαστές, από τον Μαρξ μέχρι τους ευφυείς συντηρητικούς, εστίασαν με εμμονή στο ερώτημα: ποιο είναι το τίμημα της προόδου; Ο Μαρξ ήταν γοητευμένος με τον καπιταλισμό, με την απίστευτη παραγωγικότητα που απελευθέρωνε επέμενε όμως ότι η επιτυχία αυτή εγκυμονεί ανταγωνισμούς. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε σήμερα: να μην αγνοούμε τη σκοτεινή όψη του παγκόσμιου καπιταλισμού, που εγκυμονεί εξεγέρσεις.
Οι άνθρωποι εξεγείρονται όχι όταν τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, αλλά όταν οι προσδοκίες τους διαψεύδονται. Η αντικομμουνιστική εξέγερση του 1956 στην Ουγγαρία ξέσπασε όταν ο Ιμρε Νάγκι ήταν ήδη δύο χρόνια στην εξουσία και υπήρχε (σχετική) ελευθερία. Στην Αίγυπτο εξεγέρθηκαν το 2011, γιατί υπήρξε κάποια οικονομική πρόοδος επί Μουμπάρακ, που βοήθησε ν’ αναδυθεί ένα μεγάλο σύνολο μορφωμένων νέων με συμμετοχή στην παγκόσμια ψηφιακή κουλτούρα.

Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που σωστά πανικοβάλλονται οι Κινέζοι κομμουνιστές ηγέτες: σε γενικές γραμμές, ο κόσμος ζει καλύτερα σήμερα απ’ ό,τι πριν από 40 χρόνια και οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί (ανάμεσα στους νεόπλουτους και τους υπόλοιπους) γίνονται εκρηκτικοί. Η πρόοδος είναι πάντα άνιση, γεννά νέες αστάθειες και νέες προσδοκίες, που δύσκολα μπορούν να ικανοποιηθούν.
Υπάρχει μια ιστορία για τον αριστερό κεϊνσιανό οικονομολόγο Τζον Γκαλμπρέιθ: πριν από ένα ταξίδι στη Σοβ. Ενωση στα τέλη της δεκαετίας του ’50, έγραψε στον αντικομμουνιστή φίλο του Σίντνεϊ Χουκ: «Μη στενοχωριέσαι, δεν πρόκειται να γοητευτώ από τους Σοβιετικούς και να επιστρέψω ισχυριζόμενος ότι έχουν σοσιαλισμό!». Ο Χουκ τού απάντησε αμέσως: «Μα αυτό είναι που με ανησυχεί – ότι θα γυρίσεις και θα πεις ότι η ΕΣΣΔ δεν είναι σοσιαλιστική!». Εκείνο που φοβόταν ο Χουκ ήταν η αφελής υπεράσπιση της καθαρότητας της ιδέας: αν τα πράγματα δεν πάνε καλά με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αυτό απλώς σημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται σωστά. Δεν παρατηρείται μήπως η ίδια αφέλεια στους σημερινούς φονταμενταλιστές της αγοράς;
Όταν στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Γάλλος φιλόσοφος και οικονομολόγος Γκι Σορμάν ισχυρίστηκε ότι δημοκρατία και καπιταλισμός πάνε αναγκαστικά μαζί, δεν μπόρεσα να μην τον ρωτήσω: «Και η Κίνα;». «Στην Κίνα δεν υπάρχει καπιταλισμός!» απάντησε απότομα. Για τον φανατικό φιλοκαπιταλιστή Σορμάν, αν μια χώρα δεν είναι δημοκρατική, δεν είναι πραγματικά καπιταλιστική.
Ετσι εξηγούν σήμερα οι απολογητές της αγοράς την κρίση του 2008. Δεν την προκάλεσε η αποτυχία της ελεύθερης αγοράς, αλλά η υπερβολική κρατική παρέμβαση, η διόγκωση του κράτους πρόνοιας. Όταν δεν παραδεχόμαστε τις αποτυχίες του καπιταλισμού της αγοράς, καταλήγουμε σε έναν «προοδευτισμό» που βλέπει ως λύση μια πιο «αυθεντική» εφαρμογή της ιδέας, και προσπαθεί έτσι να σβήσει την πυρκαγιά ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά.

   Ο κ. Slavoj Zizek είναι συγγραφέας και διευθυντής του Birkbeck Institute for the Humanities.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…