Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ(;) ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΜΥΣΤΙΚΟΣΥΜΒΟΥΛΟΙ


Αναδημοσίευση από www.metarithmisi.gr 
Του Γιάννη Πανούση
Κατεβείτε γρήγορα Μεγαλειότατε
Θα πέσετε
Το ξύλινο αλογάκι
Σας είναι πια μικρό.
Έλσα Κορνέτη, Ο λαίμαργος αυτοκράτορας.

Χωρίς να εκτίθεται πολιτικά ο «κυβερνητικοποιημένος τεχνοκράτης», διατυπώνει γνώμη, εκφέρει άποψη, τηλεφωνεί μυστικά, αναλύει προφορικά… και δεν δεσμεύεται από τίποτα. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, οι (μυστικο)σύμβουλοι μένουν. Τρανή απόδειξη της διαχρονικής σηψαιμίας της εξουσίας που δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις ίντριγκες για ν’ ανοιχτεί στον αναζωογονητικό αέρα της άμεσης επαφής με το λαό και τα προβλήματά του.
Αρριβίστας ή ιδεαλιστής, αριστερίζων ή παντός καιρού, της προμήθειας ή της κολακείας, ο (μυστικο)σύμβουλος, ο παρακοιμώμενος, το «μέσο», το αυτί και το μάτι του κάθε Αρχηγού, δεν είναι παρά ένα τείχος που υψώθηκε ανάμεσα στην αλήθεια και την εικόνα της.
Όσοι όμως πιστεύουν ότι η αλήθεια δεν έχει ανάγκη από πολλά κάτοπτρα, ότι δεν είναι δυνατόν άλλος να ηγείται δημοσίως και άλλος να εισηγείται υπογείως, απορούν με την επιβίωση αυτών των  παρασίτων. Τόσο πολλών και τόσο αλόγιστων, που όλοι αρχίσαμε να αναπολούμε όσους έδιναν συμβουλές για τη ζωή μας και όχι για την εξουσία τους (ή καλύτερα, για τη ζωή μας που κινδυνεύει από την αδηφάγο εξουσία τους).
Η Ιστορία όμως είναι ανελέητη. Και ο λαός τιμωρός.
Τα σκήπτρα των «υψιπετώντων χαρταετών» - υπουργών, τα λύτρα των οικονομολόγων μάγων – αετονύχηδων πρέπει να δημευθούν.
Ας συνετισθούν όσοι ανέβηκαν ψηλά χωρίς να’ ναι πραγματικοί αϊτοί της αλήθειας και του αγώνα. Η πτώση όσων απέτυχαν στους μεγάλους στόχους, θα ’ναι πιο μαλακή από την πτώση όσων πέτυχαν τους δικούς τους μόνο στόχους.

Υ.Γ: Τελευταία ειδοποίηση για τα «παπαγαλάκια» των διαρροών, τους αριστερούς νέο-γιάπηδες που νομίζουν ότι θα κάνουν καριέρα δίνοντας πληροφορίες στα διαπλεκόμενα μαζί τους έντυπα. Το επόμενο πρωτοσέλιδο για την πολιτική τους ηθική, θα είναι «αφιερωμένο εξαιρετικά».

* Ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…